64 вече са жертвите на тайфуна "Мангхут", стихията се движи към Китай

Най-малко 64 са жертвите на стихията на Филипините, двама души са загинали в Китай. Около 40 души са в неизвестност. Наводнения и ветрове, достигащи до 200 километра в час допълнително усложняват обстановката. Стихията удари и Хонгконг вчера, където бяха ранени повече от 200 души, информира БНТ.

Южните региони на Китай бяха ударени от още тежки валежи, докато опустошителният „Мангхут“ се движи на Запад, а ключовите транспортни услуги вече са прекратени и милиони жители са принудени да се евакуират.

Тропичният тайфун „Мангхут“ удари югоизточната китайска провинция Гуандун в неделя, след като причини опустошение във Филипините.

Китайската метеорологична служба обяви рано, че дъждовете от тайфуна, наречен „Кралят на бурите“, се очаква да достигнат до 100-160 милилитра на кв. метър.

От службата поясняват, че „Мангхут“ се намира в провинция Гуанси към 06:00 часа местно време и е отслабнал до „тропическа буря“. Очаква се бурята да удари регионите на Гуейджоу, Чунцин и Юннан днес.

„Мангкхут“ е една от десетте най-големи бури, които удрят Югоизточен Китай от 1949 година насам, с ветрове от около 162 км/ч, поясняват от метеорологичната служба.

Коментари

Задължително поле