65% от ромите в гетата живеели в „конструктивно устойчиви сгради върху собствени терени“

Постоянна Ромска Конференция в България проведе национален форум „Дом и сигурност за всеки” в хотел “Маринела”, София. В него взеха участие, заместник-председателят на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно управление в парламента Дора Янкова, народният представител от БСП Манол Генов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Малина Крумова, народният представител на ДПС Танер Али, представители на политически формации, кметове на общини, експерти, граждански организации и активисти на Постоянната Ромска Конференция.

Незаконното строителство беше основният въпрос, който участниците дискутираха. За първи път тази тема отваря диалог за конкретни решения между организации, експерти, политици, местни власти и държавни институции. Едно от предложенията на форума беше да се сформира работна група, в която да бъдат включени експерти от гражданския сектор, за да допринасят за намиране на подходящите нормативни решения на национално и местно ниво.

По време на форума организациите Фондация С.Е.Г.А, Тръст за социална алтернатива, Институт за развитие на публичната среда, Сдружение “Свят без граници” и Сдружение “Инициатива за равни възможности” представиха анализи и алтернативи, които да подпомогнат националните и местните власти да се справят с този проблем.

“За пореден път ромските организации избраха конструктивния диалог. Ние сме готови да подадем ръка на българските власти за справянето с този проблем”, заяви Николай Кирилов, един от организаторите на Постоянна Ромска Конференция.

Данни от 2016 г. представи директорът на фондация С.Е.Г.А Румян Сечков. По думите му над 65% от ромите в „обособените квартали“ живеят в къщи от поне 25 години, построени от техните родители, къщи, които не са върху незаконна земя, а са „конструктивно устойчиви сгради върху собствени терени“. Нотариален акт за жилището имат едва 59.4%, защото „нямат възможност“. 33.9 на сто са построили жилището си сами. Едва 13,2% от анкетирани роми заявяват, че биха предпочели да живеят квартали населени с българи, а 91,1% от тях не са предприемали опит за преместване в друг град. Сечков отбеляза, че проблемът с незаконното строителство не засяга само роми. По данни на фондацията около половината къщи, строени в селата и градските покрайнини до средата на 60-те години на 20-ти век са без строителни документи.

„Дом и сигурност за всеки” е кампания, подкрепена от над 100 граждански организации и коалиции и 26 000 граждани, които полагат подписите си в края на миналата година. Тя е инициирана от Постоянната Ромска Конференция и е свързана с проблема на жилищния фонд в страната – над 200 000 домакинства в национален мащаб, сред които и ромски, са без законов статус.

Коментари

Задължително поле