65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си

Последни сме по показателя в ЕС

Само 11% от европейците не ползват мобилен интернет

Всеки пети поръчва и купува стоки и услуги през компютъра

65% от българите си резервират почивката по интернет. Това показва изследване на Евростат. По този показател страната ни се нарежда на последно място в Европейския съюз. Пред нас са дори румънците, там запазилите почивка онлайн са 71 на сто.

Средно в ЕС към началото на 2018 г. повече от четири пети (85%) от всички лица в съюза, на възраст между 16 и 74 години, са запазили хотел именно чрез мрежата.

9 от 10 лица в Дания, Люксембург, Холандия, Обединеното кралство, Финландия, Германия и Швеция са резервирали ваканцията си онлайн.

Едва 11 на сто от населението на Европейския съюз никога не е използвало интернет, като този дял е спаднал на една трета от нивото му през 2008 г., когато е бил 33%.

България, заедно с Румъния, е на опашката по дял на жителите, които поръчват или купуват стоки по интернет. Едва 20 на сто от нашенците и съседите са закупили стоки и услуги онлайн. За сравнение три четвърти от хората в Германия и Швеция са поръчали или закупили стоки или услуги през интернет през 2018 г. и този дял е най-висок в Холандия (80%), Обединеното кралство (83%) и Дания (84%).

Дания, Швеция, Холандия, Люксембург и Обединеното кралство са водещи по дял на населението, използващ мобилен интернет.

В тези държави над четири пети от лицата на възраст от 16 до 74 години използват интернет, докато са в движение, като лидери са Дания и Швеция, където процентът достига 88.

За сравнение между 50% и 60% от хората на възраст от 16 до 74 години в Гърция, България, Румъния, Латвия и Португалия използваха интернет далеч от дома или работата си, като този процент е 49% в Полша и 40% в Италия.

Коментари

Задължително поле