650 екстремни коня за още 350 късметлии

Пускат допълнително производство на Ford GT

24-4-6kol

Почти 650 конски сили, близо 350 км/ч максимална скорост, карбонова каросерия с активни аеродинамични елементи – много хора искат кола като Ford GT. Когато преди 2 години бяха отворени заявките на най-екстремния автомобил в историята на Ford, за нула време бяха получени 6500 поръчки за ограничената серия от 500 екземпляра.

24-1-6kol

Впоследствие продукцията беше увеличена на 1000 броя до 2020 г. поради огромния потребителски интерес. Сега Ford за втори път вдига тиража, като обещава още 350 коли за кандидат купувачите. Те трябва да имат заделени 500 хиляди евро, търпение и известна доза късмет, за да се качат на автомобила на своите мечти. Този процес може да отнеме време, защото допълнителната серия от 350 екемпляра ще се произведе в периода 2020-2022 г.

24-3-6kol

Чакането ще си струва, защото Ford GT впечатлява с крайно ефектен дизайн и поразителни технически характеристики. Двуместният модел е оборудван с централно разположен двигател зад кабината. Моторът EcoBoost V6 има работен обем 3,5 л и с помощта на два турбокомпресора генерира мощност 650 конски сили и въртящ момент 750 Nm. Екстремната машина спринтира за по-малко от 3 секунди от 0 до 100 км/ч и постига максимална скорост 347 км/ч. Тягата се предава на задните колела през 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител и с лостчета за смяна на предавките от волана.

All-New Ford GT

Във Ford GT са приложени различни технологии от моторните спортове, за да се гарантира върхово представяне на асфалта. Чрез използването на карбон в изграждането на каросерията се постига ниско тегло като за суперкола – 1360 кг. За ниското челно съпротивление и доброто сцепление на колелата с настилката допринася активната аеродинамика и настройките за шофиране в различни режими. Окачването се регулира автоматично по височина спрямо скоростта. В пистов режим между дъното на автомобила и асфалта има само 7 см. Задният спойлер също се адаптира към скоростта и изпълнява ролята на въздушна спирачка при намаляване на темпото.

24-5-6kol

Ford GT възражда името на „убиеца на ферарита“ Ford GT40, който печели редица престижни победи в състезанията на Льо Ман през 60-те години на миналия век. Тогава идеята за създаването на суперкола, която да „натрие носовете“ на ферарита и ламборгинита, идва от Хенри Форд – внук и наследник на основателя на едноименния автомобилен гигант. Възроденият модел Ford GT също обещава да се превърне в заплаха за утвърдените модерни спортни автомобили.

All-New Ford GT

Коментари

Задължително поле