Спипаха старинни предмети в дома на 67-годишен от Пловдивско

Геймърите се появиха на спортни игри

Министър-председателят иска закон за партийната субсидия (ВИДЕО)

Нено Димов: Главният прокурор ще има задължението веднъж годишно да прави отчет пред парламента

Веганът Добрин спечели „Игри на волята“

Томас от „Игри на волята“ пред „Труд“: След предаването станах по-мил и земен

Тежка катастрофа затруднява движението по АМ “Тракия“ (ВИДЕО)

„Ферари“ шампион в симулатора

Странен накит променя средновековната история Златната Орда определяла политиката на европейците през ХІІІ-ХІV в.

Премиерът Борисов: Създаваме ново звено – независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия

Разломът между основните играчи в НАТО Време на промени - Европа в центъра на геополитическото преформатиране

Стабилно е състоянието на пострадалите при авария в цех за биогаз в ямболското село Симеоново

Заледени пътища и катастрофи затрудняват трафика

Дара Екимова снима гаджето си в коледна песен

Тръмп призова Световната банка да преустанови отпускането на кредити на Китай

650 лева минимална заплата от януари 2021 г. Още 100 млн. лв. за възнаграждения в МВР с актуализация на бюджета за 2018 г. Парите за отбрана нарастват с 480 млн. лв.

Всеки трети лев опива за пенсии и социално подпомагане

0203_1_286751Минималната заплата ще нарасне на 650 лв. от 1 януари 2021 г. От началото на следващата година минималното възнаграждение ще бъде увеличено от сегашните 510 лв. на 560 лв., а от 1 януари 2020 г. ще стане 610 лв. Това е записано в 3-годишната прогноза на Министерството на финансите, която заедно с проектобюджета за 2019 г. вчера беше пусната за обществено обсъждане. Приоритетите в държавната хазна за следващата година са социалната политика, образованието, отбраната и доходите.

В бюджета за 2019 г. е предвидено увеличение с 10% на парите за заплати и осигуровки в държавната и общинската администрация. Конкретното увеличение на заплатата на всеки чиновник ще зависи от заеманата длъжност и от оценките за постигнатите от него резултати. Увеличаването на парите за възнаграждения на чиновниците заедно с вдигането на минималната заплата ще доведе до допълнителни разходи на хазната от 560 млн. лв. През 2019 г. ще бъдат увеличени средно с 20% и възнагражденията на педагогическия персонал като целта е през 2021 г. средствата за заплати на педагозите да са двойно повече спрямо 2017 г. За вдигането на заплатите на учителите в бюджета за 2019 г. са предвидени 330 млн. лв. Увеличават се и парите за заплати на изборните длъжности и за заетите в системата на съдебната власт. С актуализация на бюджета за 2018 г. се дават още 100 млн. лв. за заплати в МВР и 17 млн. лв. за заплати в Министерството на правосъдието. Така само за увеличение на заплатите в проекта са предвидени допълнително близо 1 млрд. лв. Общата сума за възнаграждения през 2019 г. е над 6,5 млрд. лв. Всичко това, наред с повишаването на производителността на труда, ще доведат до нарастване на заплатите в страната средно с 8,4% през 2019 г.

В сферата на социалната политика са предвидени допълнително 40,4 млн. лв. (50% повече от 2018 г.) за целеви помощи за отопление. 150 млн. лв. допълнително ще се дават през всяка от следващите три години за гарантиране на финансовата рамка на проекта на Закон за хората с увреждания и проекта на Закон за личната помощ при тяхното приемане. 7 млн. лв. допълнително се дават във връзка с въвеждането на нов вид месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия от починал родител. Само за пенсии през 2019 г. ще бъдат похарчени над 10 млрд. лв. А общата сума на средства за социално осигуряване, подпомагане и грижи е 13,945 млрд. лв., което е ръст с 870 млн. лв. 31% от всички разходи, или всеки трети похарчен от държавата лев, ще отива за пенсии и социално подпомагане.

За отбрана и сигурност през 2019 г. са предвидени над 4,9 млрд. лв., което е ръст с близо 480 млн. лв. спрямо настоящата година.

 

Проект

Хазната ще похарчи 5,1 млрд. лв. повече

215 млн. лв. повече приходи от ТОЛ системата

Разходите на държавната хазна през 2019 г. се планира да бъдат 44,457 млрд. лв. Това е с 5,1 млрд. лв. повече от очакваните разходи на държавата за настоящата година. Възможността хазната да харчи повече се дължи на очакваното повишаване на приходите с около 5,6 млрд. лв. От тях 3,4 млрд. лв. са очакваните допълнителни приходи от данъци и осигуровки. Само от вдигането на заплатите и тавана на осигуровките приходите в бюджета ще нараснат с 407 млн. лв. От вдигането на акциза за нагреваемите тютюневи изделия от 152 лв./кг. на 233 лв./кг., което влезе в сила от 1 октомври 2018 г., приходите в хазната през 2019 г. ще нараснат със 7,7 млн. лв. От въвеждането на ТОЛ системата допълнителните приходи в бюджета ще бъдат 215 млн. лв. през следващата година, и 772,3 млн. лв. за 3-годишния период до 2021 г.

В бюджета са разчетени и 660 млн. лв. допълнителни приходи от отдаването на концесия на летище София.

 

Дългът намалява до 16,5% от БВП

0203_1_286751Държавният дълг ще се понижи от 22,2 млрд. лв. през 2019 г. (19,1% от БВП) до 22 млрд. лв. (16,5% от БВП) към края на 2021 г.

От държавната хазна през 2019 г. общините ще получат 3,74 млрд. лв., което е ръст с 476 млн. лв. Собствените приходи на общините нарастват със 120 млн. лв., като 60 млн. лв. от тях ще дойдат от увеличението на данъка за автомобилите. Предвиден е и допълнителен ресурс за най-бедните общини за подобряване състоянието на инфраструктурата на територията им.

 

От 1 юли

Вдигат пенсиите с 5,7%

Фермерите ще се осигуряват на 560 лв.

44,4 млрд. лв. ще похарчи хазната през следващата година.
44,4 млрд. лв. ще похарчи хазната през следващата година.

От 1 юли 2019 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 г., ще бъдат увеличени с 5,7%, пише в проекта на бюджет за следващата година. От средата на 2019 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии от един човек ще нарасне на 1200 лв. Наред с това се предвижда да бъде увеличен и максималният осигурителен доход от сегашните 2600 лв. на 3000 лв.

Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители още от началото на 2019 г. ще нарасне от 350 лв. на 560 лв. А минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се ще бъде увеличен на 560 лв. за 2019 г., 610 лв. за 2020 г. и 650 лв. за 2021 г.

По отношение на пенсионната политика в периода 2019-2021 г. ще продължи увеличаването на възрастта за придобиване право на пенсия от 1 януари всяка година с по 2 месеца за жените и с по 1 месец за мъжете. Необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола ще продължи да се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 36 години за жените и 39 години за мъжете през 2021 г.

Намаляват се обаче парите за дрехи на съдебните служители – вместо до две средни бюджетни заплати на година, те ще получават до 450 лв.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. 2021 все пак не е след седмица т.е., трай коньо за зелена трева.

 2. Пълна лъжа и мръсна гавра с останалите тук нещастници. Едва ли ще го направят, лъгали са достатъчно за да им вярва някой, но дори това не е важното. Всички вече знаем, че не номиналната, а реалната заплата определя благосъстоянието на хората. Ако с тези обещани пари можем да си купим по-малко стоки, да ползваме по-малко услуги от днес, значи сме обеднели! Кратко и ясно за всеки с дори малко икономически познания. А както всичко расте стремглаво, както се увеличават налози, стоки, услуги, налагат се нови данъци, нови изисквания към бизнес и население, обедняването ни е гарантирано! Обещано от Боко и компания ! С гарнитура от добри лъжи.

  1. Прав си в 3/4 от коментара. Не си прав за това, че виниш Борисов. Не прехвърляй типично отрицателните български черти на правителство, което не е от „вашите“. Българинът мами, краде, убива за забележка, не пази, не поддържа и Борисов не е виновен за това. Аз пък се моля да не се повишават доходите, защото повишение от 10% ще предизвика скок на всички цени, такси, данъци, глоби и всякакъв вид налози поне с 20%. Причини ще се намерят, но главните са безумната лакомия и демографската криза.

  2. От друга страна ниските заплати водят към руски тоталитарен фашизъм и ни отдалечават от света и проближават към соц. мизерия. Тоест ТРЯБВА да се повишат доходите, но трябва да има таван поне за разходи, които държавата може да контролира. Тогава частните производители няма как да направят продукцията си най-скъпа в света.

  3. руси, ако изкараш ноздрите си от дирника на ,к,р,а,д,е,ц,о, бойко друга песен ще запееш, а сега си замаян от ароматите там 🙂 Свинефермата герб нямат нищо общо със сиромашията и мизерията на българите, те само гледат като зрители случващото се в страната и междувременно крадат над 20 млрд. лева на година, те не са управлявали и не носят отговорност, нали? На боко все някой друг му е -с-р-а-л- в гащите, такава е официалната му политика, виновни винаги си намирга. Язе па да ти напомним, че преди ,к,р,а,д,е,ц,о, бойко България беше пред Румъния, изпреварваше я. А сега заради ,,к,р,а,д,е,ц,а, бойко и айдуците му сме последни. Ако допуснем, че свинефермата герб не се бе пръкнала, тогава имахме шанс да сме в пъти по-добре, нали? А 2/3, че и повече от външния дълг на България натрупа бойко. Когато той дойде на власт 2009, получи 9 млрд. лева Фискален резерв, 2,5 млрд. Сребърен фонд и 3,7 млрд. резерв в НЗОК. Първо тези пари открадна, а после му бяха малко контрабанда, наркотици, бюджет, рекет и крадене на бизнес и еврофондове, но и кредити десетки милиарди тегли за да ги открадне.

   1. Да, и един трол свива шоколади. Хапчетата, шизи и се прегледай на психиатър.

 3. Хапчетата, троле, хапчетата. Кажи на шефа си от Атака да ти ги отпусне поради професионално заболяване.

 4. Браво, тя и баба Ванга нямаше да може да предвиди за след толкова време 😆😆😆😆😆

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.