Икономисти: Ерата на евтиния труд в България свършва

Преустановено е движението на влаковете между гарите Долна Махала и Карлово заради паднали скали

Аржентинец си смени пола, за да се пенсионира пет години по-рано

Поддръжката на оградата по границата ще става без обществени поръчки, реши парламентът

АПИ: 440 снегорина чистят републиканската пътна мрежа Затворени за тирове са участъци от магистралите Тракия и Хемус

Идва краят на такситата Автономни коли като Renault EZ-GO ще изпълняват таксиметрови услуги

Разкриват ЕГН-то ни за броени минути, само с името и рождената дата

Столична община: Продължава снегопочистването в София

Софийският участък на магистрала “Тракия” е затворен за камиони

Жельо Бойчев: Гинка Върбакова ще бъде поканена отново в Народното събрание

Емил Караниколов: 131 са проблемните язовири в страната Парите за ЧЕЗ не са проверени, защото реално плащане все още няма, обясни министърът на икономиката

Магистрала “Люлин” в посока София е затворена за снегопочистване

Ограничено e движението на камиони над 12 тона през Предела Ограничено е движението и по други планински пътища

Можем да разберем, но едва ли и да оправдаем Престъпленията се преназовават в „непрестъпления“, слабостта в сила и обратното

Как се различава близначка?

66 млн. лева носят чуждите студенти по медицина

Близо 66 милиона лева са средствата, постъпили в бюджета на медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен от платено обучение на чуждестранни студенти през 2015-2016 г. учебна година. Медицинският университет в София е успял да привлече най-много студенти, докторанти и специализанти от други държави, които са му донесли 30 757 799 лева. Това стана ясно от отговори на вицепремиера и министър на образованието в оставка Меглена Кунева на парламентарни въпроси от депутата от Реформаторския блок Валентин Павлов.

Втори по размер на привлечени средства от студенти от чужбина се нарежда МУ-Пловдив с 15 646 000 лева, следван от МУ-Варна с малко над 13 милиона лева и МУ-Плевен с малко над 6 милиона лева, събрани от такси.

Справка на „Труд“ в последното издание на рейтинговата система на висшите училища показва, че през последните пет години в МУ-София студентите от чужбина са 49,67%, или 2847 души, в МУ Варна те са 41,47%, или 1729 души, в МУ-Пловдив – 48,25%, или 1803-ма и съответно в МУ-Плевен 54,48%, или 1184 бъдещи лекари.

Годишните такси, които заплащат чуждестранните студенти за година обучение на английски език по медицина, фармация и дентална медицина, са 8000 евро, като по-ниски са в МУ-Плевен – 7000 евро.
Медицинският университет в София неслучайно привлича най-много студенти от други държави, тъй като е с най-висок рейтинг сред другите медицински университети и тази година се нареди първи във всичките пет направления, с които участва в класирането.

Последните данни потвърждават тенденцията, че медицината традиционно е една от най-добре представящите се направления в българското висше образование. Там попадат и студенти с най-висок успех от дипломата за средно образование (около 5,5) и безработицата сред завършилите е едва 0,22%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.