5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Ердоган: Халифа Хафтар не бива да управлява Либия, това е историческа грешка

660 лв. минимална учителска заплата от 1 януари

С 10% ще се увеличат минималните заплати на учителите от 1 януари 2017 година. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор в системата на средното образование, който беше подписан днес от вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева и социалните партньори.

За повишението на минималните трудови възнаграждения на педагогическия персонал са осигурени 100 млн. лева от бюджета за следващата година, а за непедагогическия персонал – още 26 млн. лв. Според анекса, минималните заплатите на педагогическите специалисти ще се вдигнат от 600 на 660 лв. Старши учителите и възпитатели ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726 лв. Директорите на училища, детски градини и обслужващи звена ще получават най-малко 825 лв. заплата, а заместниците им – 770 лв.

Анексът към Колективния трудов договор предвижда още увеличение на лекторските часове също с 10%. От 1 януари 2017 г. учителите с бакалавърска или магистърска степен ще получават най-малко 5,50 лв. на час, а от 1 ноември 2017 г. – 6 лв. Преподавателите, които не отговарят на изискванията за заемане на конкретната длъжност, ще взимат най-малко по 4,40 лв. от началото на януари следващата година, а от началото на ноември – по 4,80 лв.

Радвам се, че днес изпълняваме черно на бяло това, което обещахме на Учителския събор на 19 юни. След него със синдикатите подписахме споразумение, с което поехме ангажимент за това 10% увеличение. Беше трудна битка, срещахме съпротива, но с постоянство, упоритост и ясна политическа воля успяхме, заяви при подписването Меглена Кунева. Тя беше категорична, че 10% не е много и няма да реши всички проблеми на учителите, но е ясен знак, че те са приоритет за държавата и че за тях ще има грижа. Министърът допълни, че като политик и гражданин няма да отстъпи от този ангажимент. Кунева посочи още, че България е сред страните, които отделят най-малко пари от БВП за образование и наука – 3,7%. В една също не богата страна като Португалия се отделят 4,9%, добави вицепремиерът.

При подписването Меглена Кунева благодари на социалните партньори в лицето на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Надежда Николчова, на председателя на Сдружението на директорите в средното образование Стефанка Белева и на председателите на трите синдиката в системата – Янка Такева на Синдиката на българските учители, Юлиян Петров на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и на Аспарух Томов на Независимия учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати у нас.

Важно е учителят да усеща подкрепа и се радваме, че в лицето на вицепремиера намираме съмишленик и човек, който се ангажира с проблемите на преподавателите. Занапред това трябва да продължи, заяви след подписването Юлиян Петров. Той пожела на министър Кунева и екипа на МОН да продължават да работят усилено в услуга на всички педагогически и непедагогически кадри в системата на средното образование.

Останалото увеличение от бюджета за образование и наука за 2017 г. отива за покриване на разходите на пътуващите учители, за повишаване на размера на осигурителните вноски за Фонд „Пенсии“ и други училищни дейности. От 1 януари 2017 г. обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. А какво правим с БАН? Това, че се дават едни пари по проекти, впрочем доста глупаво като политика!, не означава, че трябва да се води геноцид! При това учените ще взимат по-малко вече и от учител – срам и позор!

 2. 835 лева на директор на у-ще и 780 лева на учител си е жива подигравка.

  1. Ква подигравка. Много им е. Маосово народът е неграмотен. На последно място в Европа сме вече . Липсва модерна учебна система и адекватно обучение на учителите, като на место това се ходи на Слънчев Бряг или на Пампорово на учителски обучения само заради яденето и пиенето. Отделно където половината учителки и нагоре са неадекватни и с леки психически отклонения. Първо трябва реформа по вече работещ модел и след това адекватно заплащане от порядъка на няколко хиляди лева. А сега не са ги заслужили с нищо тези „учители“.

   1. Петрова,много години бях начална учителка в села с турско население,сега съм детска учителка в града,в който живея,имам две специалности,та искам да ви кажа нещо,в последното училище в което работих в едно айтоско село преди 8 години,беше закрито 2008,понеже беше със стотина деца ,в класовете ни до 4 клас не оставаше неграмотен никой,последните години работехме със слети класове и мога да ви уверя,че никой не беше неграмотен нито тур че,нито ромче,знаете ли защо,защото родителите на тези деца бяха хора на място и ако имаше проблем в учението,първо търсиха вината в децата си и тяхното старание,после в учителите,тогава също имаше различни издателства за учебниците по образователните направления,не казвам,че няма учители,за които учителството е занаят,а не призвание,но основната вина е в самия човек,ученици,които не знаят имената на българските класици?!!!!!! Много ви моля,хубаво е човек да преценя правилно и учителя и собствените си деца,няма никога само един виновен,е друг е въпроса,дали наистина познава детето си и може ли правилно да го прецени ,не над цени и за неговите неуспехи или неразбиране на учебния материал да обвини не него,а учителят,много удобно за чиста родителска съвест

    1. Госпожо Колева, ако наистина сте учител, значи може да проверявате написаното от Вашите ученици, дори и с латински букви. Ако не можете да прочетете, че никът на колегата е ПетроХа, а не Петрова, не се учудвам, че нивото на учениците е такова. Тук форумът е абсолютно анонимен и всеки може да се представя за какъвто си иска. Но да знаете, че по наглед уж дребни неща е много лесно да се направи психопрофил, защото човек оставя личностния си „подпис“ във всяка своя дума. Честито увеличение и весели празници!

     1. Апропо, интервал се оставя СЛЕД, а не преди запетайка! Така ли УЧИТЕ децата ни???

   2. Много точно, petroha! Толкова точно, че ми се прииска да заслужа оценката ти за труда ни….. Е, не мога, будали сме и будали ще си останем, а теб…… за теб надежда няма………

    1. Не съществува стадо от изцяло шугави овце. Но и наличието на дори една е проблем. Какво да кажем за образованието, като там шугавите са повече от читавите….. Никой няма право да казва, че ВСИЧКИ учители са незаинтересовани, слабообразовани и упражняват професията, просто защото не могат да правят нищо друго. Лошото е, че отдавна санитарния минимум е прескочен. Вече многократно…. И ако родителите носят примерно 60% от вината, останалите 40% е на гърба на учителите! Но надежда все пак има. Надеждата винаги умира последна!

   3. Виждам,че и Вашите учителки са били неадекватни и сте пропуснала доста от граматиката….

 3. БАНаджийските кифли да ходят да се снимат. Ако могат да правят наука да почнат да я правят. А не като академик Сендов да имат проблеми с броенето до 200.

 4. До г-жа Петрова
  Не знам „ква“ подигравка е, но знам колко са лигави и невъзпитани масово децата днес!!! За мен (като учител) това е подигравка – да слушаш как се псуват едни други, говорят цинизми (при това ги имат като за „добър ден“), отговарят и обиждат учителите… Мога да пиша още много за изумлението ми от БЪЛГАРСКИТЕ деца (става въпрос за 4-5 клас!!!) Родителите – с претенции до бога, а съдействие – никакво!!! Децата са неграмотни не защото учителите са некадърни, а защото възпитанието им вкъщи е некадърно – липса на контрол, презадоволяване с всичко и реплики като „Няма значение, че имаш двойка, важното е да си здрав!). Че е така, така е – но аз след такива реплики няма как да го стимулирам да учи…Нямам намерение да се превръщам в шут, за да съм им интересна! Интересът към получаване на знания, в по-голямата си част, трябва да е положен от родителя. А аз от там нататък вече знам как да направя урока достъпен. Но…. не ми се спори с хора, които явно нямат идея какви са децата днес…. О, да, обаждайки се на една майка, за да я уведомя за „златните“ думи от устата на дъщеря й, тя 10 пъти ме пита за нейното дете ли става въпрос… Родителите не познават децата си и не се интересуват от това да подклаждат жаждата им за знания… Та, елате, аз ще Ви дам голямата си заплата за цял месец, ако можете чисто човешки да издържите една седмица на безхаберието, лигавщините, нахалството и нецензурните приказки на нашите, иначе, малки съкровища….

  1. Добре казано! Заставам зад вас, родителите не познават децата си и не ги интересува дали знаят или не.

 5. И аз не мога да си обясня защо, след като учителите „нищо не вършат, а вземат незаслужено пари“ , няма наплив за педагогическите специалности в университетите. И защо родителите не насърчават децата си да стават учители, а лекари, адвокати, архитекти.

 6. И още нещо ще допълня за Петрова,може ли човек,който не ме познава,не ме е виждал и не е разговарял с мен да прецени и да ми постави диагноза,че съм със психични отклонения,няма да ви коментирам повече.

 7. Уважаеми учители, не се връзвайте на петрушка или “г-жа петрова“.:)))) Той/тя са постоянни членове по бордовете, може и платени, може и зевзеци, и мн често дрънкат нелепости и неверни неща:) Разбира се, че не е верно:) Ако нашите ученици или нашите деца, внуци и пр. бяха толкоз неграмотни/тъпи и учителите ни така лоши, психични и пр. дрън, щеше ли България да има толкоз първи места на международни Олимпиади по математика, химия, физика, хай технологии и пр. дисциплини? Децата ни и учителите ни са добри, но просто времето и системата на корупция, мутри, крадене, дрога,липсата/ гурбети на родителите,. оказват не много положително влияние на развиващия се детски организъм и възприятие на света. Учителите в норд хамерика и учениците са по-слаби от българските. Ние сме мн благодарни на нашето образование до 89 г. даде ни МНОГО:) Успех на всички учители и ученици:) Който се учи, той ще сполучи – така трябва да бъде:)!!!

 8. Абе, хора, много внимание и обърнахте на тази „грамотната” Петрова, дето името на латиница си пише. Хайде по пързалката и да си приказва. Кой учител умее да налива насила ум и грамотност? Няма ли адекватно отношение от страна на семейството и добро възпитание, това е зсгубена кауза.
  Хайде весели празници на всички!

 9. В нормалните страни ЕЛИТАРНИТЕ изследвания от една МАКСИМУМ до 7-8 години влизат в домовете на хората – компютър, микровълнова, климатик, смарфон, LED телевизор…. Нашите БАНаджии от 27 години само папат. Пчели да бяхме – отдавна да сме изхвърлили тези 5 000 търтея. 80 милиона годишно ни струват тези хрантутници!

 10. Помислихте ли за у4ителите които Калфин пенсионира с мизерни пенсии, които са 40 години стаж които вси4ко дадоха за децата.

 11. Благодарим ви мили хора, че имате такова мнение за учителското съсловие. Неоспорим факт е, че между нас има и такива, които не би трябвало да работят с деца. Но има и много стойностни, образовани, всеотдайни и работещи учители на различна възраст, особено току що завършилите. Аз работя в детска градина от 39 години. Родителите са моят коректив и само те могат да кажат дали се справям добре. Младите учители които работят при нас са с призвание да бъдат учители. На много неща се научих от тях, благодаря ви много мили момичета, поклон. Ние не се обиждаме от критиките на другите. Всеки има право на мнение. Ще работим с децата съвестно, а след години резултата от труда ни ще е видим. Благодаря ви, че прочетохте моето мнение.

 12. След години никой няма да ви познава дири и младите които имали призвание което е лъжа и нека те да нау4ат от Вас докато сте още там.

 13. Заплатите на учителите не са увеличени с 10 %, а с 8 %. Към днешна дата те все още не са ни изплатени. Аз съм учител с 33 годишен стаж и с увеличението щата ми е 691лв.
  Честито увеличение!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.