7 години от атентата на Летище Бургас

Снимка: Архив

Панихида пред паметната плоча на загиналите израелци в четвъртък

С панихида в четвъртък ще бъде отбелязана седмата годишнина от атентата на Летище Бургас. Това съобщи за "Труд" почетният консул на Държавата Израел в морския град Орлин Мандов. Вече има потвърждение от близките на загиналите, които ще пристигнат с полет от Тел Авив.

Възпоменанието ще започне в часа, в който преди седем години камикадзе взриви самоделна бомба до багажното отделение на автобус с израелски туристи. Петима от израелските граждани загинаха, както и българският шофьор на автобуса Мустафа Кьосов.

На 18 юли 2012 г., в 17.23 ч., на Летище Бургас бе извършен зловещият атентат срещу израелските граждани. Минути по-рано те кацнали на аеропорта с полет от Тел Авив и с автобуса трябвало да стигнат до курорта Слънчев бряг, за да летуват.

Загиналият шофьор на автобуса Мустафа Кьосов е бил на 36 години, семеен, с 11-годишно дете от село Юруково. Петимата загинали израелски туристи са от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра. Ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени, една от по-леко ранените е българка – служителка на туристическата фирма, посрещаща израелците.

Атентаторите са разкрити. Те са трима души - Мохамад Хасан Ел Хюсейни /който взривил бомбата и е загинал/ и помагачите му Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, които се издирват.

Коментари

Задължително поле