7% от заплатата ни отива за ток

И цената, и доходите най-ниски у нас 

В Люксембург отделят едва 2% за сметката 

7 на сто от заплатата на българите отива за покриване на сметката за ток. Това показва анализ на SaveOnEnergy по данни от Евростат и Odysee Mure. Българските домакинства плащат средно 306 евро на година за електроенергия, което е около 25,50 евро всеки месец. У нас единичната цена на електроенергията е най-ниската в Европа - 0,096 евро за киловатчас, но пък и заплатите ни са най-ниските в ЕС. През 2019 година средната годишна заплата в България e 4 224 евро.

Най-скъпо излиза електроенергията в Португалия - жителите є отделят близо 10 на сто от дохода си за да си платят сметката. Средната годишна заплата в Португалия е около 10 хил. евро, а годишните сметки за електроенергия достигат 989 евро.

Най-малко средства от заплатата си за покриване на сметките за ток отделят в Люксембург. Доходите там са най-високите в ЕС и домакинствата отделят едва 2,1% от годишната си заплата за електроенергия. На второ място се нарежда Нидерландия, където 2,9% от годишната заплата в страната отива за покриване на сметките за електроенергия.

Коментари

Задължително поле