Община Елена кани на празник на еленския бут

Представят проект за нова автомагистрала „Дунав-Егея“ Дължината на трасето в България е 327,865 км и е на стойност 1 860 520 853 евро

Искат постоянен арест за извършителя на убийството в Кюстендил

2021 г. изплащат първите допълнителни пенсии

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София

Нивите в Шумен поскъпнаха с 500%

Около 50 ракети са били изстреляни срещу Израел от Ивицата Газа (ВИДЕО)

Нина Добрев приета в болница по спешност

Хилария Болдуин отново загуби бебето Втори спонтанен аборт за една година

Областният управител на София към общинските съветници: До края на мандата си работете в полза на столицата

Арестант избяга в Бургас Извели го да чисти, ударил охраняващия го полицай с дръжката на метлата

Джип уби пешеходец на бул. „Симеоновско шосе“ в София

Кола връхлетя върху пешеходка в Търново Сигнал за инцидента е подаден в полицията след 7 часа

Симфониците свирят „Хари Потър” Концерт с музиката на Джон Уилямс преди премиерата на „Междузвездни войни”

Бързи и яростни коли за продан 21 автомобила на Пол Уокър отиват на търг

70 търновци ще са първокурсници в британските университети

Близо 70 първокурсници от Велико Търново са приети да учат от тази есен във Великобритания. Преди заминаването си за Острова те ще получат указания и пакети с най-важните документи за регистрация, настаняване и отпуснати кредити, които да улеснят първите им дни в английските университети.

Учебната година там се открива между 15 септември и 7 октомври.

На специално организирана среща първокурсниците ще могат да се запознаят помежду си преди заминаването. Ще им бъде разяснено как да се регистрират на място като студенти, как да си отворят банкова сметка и да си издадат ISIC карта за студентски намаления.

Срещата се организира във Велико Търново за трета поредна година.Традиционно на сбирката ще гостуват и студенти, които вече се обучават в британски ВУЗ-ове, за да споделят с първокурсниците личния си опит и да им дадат  съвети за живота и обучението във Великобритания.  Най-предпочитани от кандидатите в региона тази година са университетите Ковънтри (Coventry University), лондонският Гринуич (University of Greenwich), Фалмаут (Falmouth University), Суонзи (Swansea University), Абърдийн (University of Aberdeen) и Ланкастър (Lancaster University). Търновци ще учат и в престижните University College London, City University London, Birmingham University.

Сред предпочитаните специалности във Великобритания са Компютърни науки, Бизнес, Психология, Архитектура и Право, следвани от Международни отношения и Интериорен и графичен дизайн. За поредна година в региона се отчита повишен интерес към програмите, свързани с изкуство – Музика, Фотография, Изобразително изкуство, Актьорско майсторство. Сред първокурсниците във Великобритания тази есен най-много са възпитаниците на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПМГ „Васил Друмев“ и Американски колеж „Аркус“ от старата столица.

„Около 130 студенти от Велико Търново и региона очакваме да отпътуват през тази есен за всички държави извън България“, съобщават консултантите на „Интеграл Образователни програми“, координатор на проекта „Световно образование“.

Прогнозите на консултантите са за следващата година да има ръст на кандидатурите, предвид че условията за кандидатстване, прием и финансиране със сигурност остават непроменени.  През последните 5 години документи за обучение във Великобритания подават средно между 2150 и 2300 българи, от които между 1200 и 1500 са с успешен прием.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.