Ден на толерантност в Кърджали, 700 деца честват спасяването на евреите

Яков Джераси

700 ученици от 19 различни града в България ще се включат в отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Събитието е под наслов „Ден на толерантност и междуетническа подкрепа в Кърджали” и се реализира от Института за холокост и човешките права „Олга Ленгиел”, Ню Йорк, и Израелско-български институт.

Честванията ще започнат в петък от 11 ч в Театрално-музикален център "Димитър Димов"-Кърджали. Там учениците ще имат възможност да се запознаят с оцелели от холокоста, да представят свои проекти и да участват в дискусия по темата. Част от тях са добре запознати с идеята на мероприятието, защото са победители в националния конкурс за написване на есе на тема “Спасяването на българските евреи по време на ВСВ”, който се организира всяка година от Израелско-българския институт.

Толерантността в Кърджали ще подкрепят също министърът на културата Рашко Младенов и посланиците на Израел, САЩ и Азербайджан.

Своя принос за събитието дадоха няколко компании, както и вестник „Труд“, допълват организаторите.

Съвместният проект се заражда като идея преди няколко месеца, след провеждането на изключително успешен семинар за учители на тема „Холокост и социалната справедливост”, подготвен от института “Олга Ленгиел” в Благоевград.

Коментари

Задължително поле