77-ият кинофестивал бе открит с блясък 

Мерил Стрийп с Почетната "Златна палма", Жулиет Бинош и членовете на журито.

Екранът в Кан светна

Мерил Стрийп получи Почетна „Златна палма“

Големият празник на киното продължава до 25 май

булевард „Кроазет“ отново бе залят от въодушевени фенове

На 14 май вечерта булевард „Кроазет“ отново бе залят от стотици въодушевени фенове на киното, луксозни автомобили с официалните гости в изискани тоалети, телевизионни екипи, фотографи, акредитирани журналисти и просто зяпачи на обичайното светско зрелище за официалното откриване на 77-и кинофестивал. Дъждът бе милостив, изчака началото на тържествената церемония и след дефилето на звездите по легендарния червен килим пред Фестивалния дворец, фотосесиите и прегръдките пред входа на прекрасната зала „Люмиер“, на екрана се появи великолепният фестивален трейлър под аплодисментите на въодушевените 4 хиляди зрители и още навярно стотици хиляди в избрани френски киносалони, които показваха на живо бляскавата церемония.

Режисьорът Куентин Дюпио и актьорите Луи Гарел, Леа Сейду, Венсан Линдон, Рафаел Кунар, Мануел Гийо и продуцентът Уго Селиняк.

Водещата церемонията тази година – изключително чаровната и интелигента актриса Камий Котен, започна с изискани, добре обмислени и вълнуващи думи: „12 дълги дни ние ще гледаме филми и после през нощите ще разговаряме за тях. Всеки ще говори на някакъв свой език, който другите може би не знаят, но ние всички се разбираме, защото ни обединява езикът на киното! Когато потъваме в тъмната зала, то е за да открием в светлината на екрана онова, което ни казва. И това не е някаква измислена паралелна вселена, а откриваме свят, който наистина съществува! Екранът става място за срещи, разговори, дискусии, културни послания и дори магии, които ни обединяват. И това се случва тук и сега! Въпреки сложните сътресения и драматични събития по света, когато много и различни фактори искат да разделят хората. Затова всяка година ние идваме в Кан, за да участваме в наша обща „снимка“ на хуманизма и добрите идеи. А това наистина е вълнуващо!“

След това наистина умно и вълнуващо встъпление водещата покани на сцената членовете на 9-членното жури за основния конкурс, водени от американската актриса и режисьор Грета Гъруик.

Членът на журито Ева Грийн позира за фотографите.

И последва най-вълнуващият момент – награждаването на изключителната актриса Мерил Стрийп с Почетна „Златна палма“ за цялостното й екранно творчество и безспорен принос към световното кино! Това бе малка промяна на първоначално обявеното награждаване при закриването на  фестивала. Но очевидно домакините са коригирали намеренията си и така прибавиха много силен акцент на вечерта. Мерил Стрийп бе посрещната с изключителни аплодисменти и въодушевление още на червения килим. А тя с невероятно очарование, с искрена усмивка, с целия си актьорки и житейски опит бе наистина огромната звезда на вечерта! 

На сцената я посрещна друга забележителна актриса – Жулиет Бинош, на която бе отредено да връчи изисканата Почетна „Златна палма“ след дълго и наистина вълнуващо слово, в което между другото каза: „Вашето лице и вашият глас са част от нашия живот. Вие ни подарявате невероятни емоции. Помагате ни да пораснем. Когато ви гледам на екрана, аз виждам не само вас, а цял поток от преживявания, вълнения, житейски откровения и поуки, които се запечатват в моето съзнание. Това означава не само да си актьор, който върши своята работа, а в действителност и нещо много повече! То е като магическа връзка между вашето присъствие на екрана и красотата, която ни подарявате! А в действителност и нещо много повече, защото то е житейска енергия, любов, истина! И всичко това идва от вас през големия световен киноекран!“

В отговор на тези искрени и вълнуващи думи, Мерил Стрийп каза: „За мен, докато гледах преди малко монтажния клип с кадри от мои филми, бе все едно, че гледам през прозореца на бърз влак, който преминава през годините ми в киното. Нещо като проблясващи светлини от моята младост до днес. Припомних си толкова много лица, места, филми. Когато бях в Кан за първи път преди 35 години, вече бях майка на 3 деца, наближавах 40-годишна възраст. И си мислех, че кариерата ми е  приключила - нормално за всяка актриса като предчувствие на съдбата. И сега единствената причина да съм отново тук, са изключителните артисти от различни професии, с които имах невероятния шанс да работя във всички мои 95 филма досега.“

И като последна реплика двете забележителни актриси – Мерил Стрийп и Жулиет Бинош, в един глас обявиха 77-ия кинофестивал за открит! Големият празник на киното започна!

Меси - кучето от филма "Анатомия на едно падане", се разходи на червения килим по време на церемонията по откриване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино