779 деца лекува един педиатър

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че за детската болница са отпуснати 5,810 млн. лв.

Здравният министър Кирил Ананиев определи състоянието на детската помощ като незадоволително

До 20 януари отваря врати интензивното отделение на болницата “Проф. Иван Митев”, правят и спешен кабинет

Преговаря се с двама анестезиолози за Педиатрията

В страната има липса на педиатри - един отговаря за 779 деца. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазване Кирил Ананиев по време на изслушване в парламента в четвъртък. “В последните години състоянието на педиатричната помощ е незадоволително, както по отношение на извънболничната, така и по отношение на болничната помощ”, каза още Ананиев.

По думите му причините за това са многофакторни и комплексни, като най-съществената е липсата на национална многопрофилна университетска детска болница.

Здравният министър обяви, че на 20 януари 2020 година интензивното на детската болница “Проф. Иван Митев” ще започне работата си в пълен капацитет. Създадена е организация в Специализираната детска болница за преобразуване на приемния кабинет в спешен, заяви още той. „На 17 декември 2019 г. е въведена промяна в реда за регистрация на потока от пациенти в болницата, като всички се регистрират в регистрационен журнал с отбелязване на часа на появяване в лечебното заведение”, допълни още министърът.

По думите му предстои проучване на технически и финансови възможности за въвеждане на автоматизирана билетна система. Плановите пациенти получават номер с бял цвят, а спешният прием - в червен, като им се дава приоритет при повикване в кабинет”, допълни още министър Ананиев. В момента в отделението се извършва планов ремонт, който трябва да приключи до обявената от него дата, а паралелно с това се водят и преговори с двама анестезиолози, които да се включат в екипа, за да бъде осигурена работата на интензивния сектор.

Приемът в интензивното отделение на болницата бе спрян в края на ноември заради липса на анестезиолози. Двама професионалисти напуснаха болницата след трагичния случай с починалия 3-годишен Алекс. От тогава децата са насочвани към “Пирогов”, Националната кардиологична болница и “Александровска”.

Здравният министър обясни още, че за детската болница са отпуснати 5,810 млн. лв. Най-голяма част от парите са отишли за заплати - 2,814 млн лв. Болницата е започнала годината без просрочени задължения. Дадени са 4 млн. за техническа обезпеченост. 292 щатни бройки са разкрити, от тях 248 са заетите към 1 януари 2019 г. Общо 26 са незаетите бройки. В процедура по напускане са 1 лекар, 24 медицински сестри и 1 технолог. Препоръчано е на ръководството да предприеме незабавни действия за привличане на специалисти. Средната заплата в болницата за медицински специалисти пък е 1250 лв., обясни Ананиев.

Коментари

Задължително поле