85 предложения за именуване на улица в Търговище

Снимка: Архив

Експерти ще преценят кои предложения да влязат в анкета на втората фаза

При голям интерес приключи първата фаза от допитването до гражданите за даване име на новоизградена улица в Търговище, което обяви местната администрация. 85 са постъпилите предложения, но тъй като част от тях се повтарят реално те са 54, информираха от общината.

Повтарящите са най-вече улицата да се нарича Мисионис, като крепостта край града, позната в миналото като Крумово кале. 17 са предложенията за това име. По 5-ма са предложили новото свързващо трасе в града да бъде наречено на стария квартал „Вароша” и на арх. Йордан Севов. Много от гражданите са предложили и вече съществуващи имена на улици.

Работна група от представители на историческия музей, библиотеката и държавния архив в Търговище ще селектира предложенията, за да прецени кои от тях да бъдат пуснати в анкета за окончателен избор на име. Така гражданите ще могат да посочат кое от най-предпочитаните предложения да бъде внесено в общинския съвет за именуване на улицата.

Тя беше изградена с целеви средства от държавата, след като стоеше в застроителния план на града 20 години, но нямаше финансиране.

Отсечката е стратегическа за града, тъй като свързва центъра с жилищните квартали „Запад”, както и с болницата, полицията, здравната каса и други, които са в тази част на града.

Коментари

Задължително поле