11 случаи на нарушена карантина в Търговищко

Служителка на гара Илиянци е починала от коронавирус

Над 200 души от екипажа на американски самолетоносач са заразени с COVID-19

Назначиха домашни помощници на инвалиди и самотноживеещи в Елена

Министерският съвет определи „зелените коридори“ за доставка на стоки

Депутати от ГЕРБ дариха апарати за пречистване на въздуха на УМБАЛ-Бургас

Корнелия Нинова: Здравните мерки, които правителството предприема са хаотични

Намериха труп на мъж в София

Русия изпрати на САЩ самолет с хуманитарна помощ

Затворник поиска да излезе на свобода заради извънредното положение

Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ отваря врати

СЗО: Русия може да избегне европейския сценарий на пандемията заради мерките й

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 1 април 2020 г.

Вселенска патриаршия удължи ограничителните мерки заради COVID-19

Над 30 000 са жертвите на COVID-19 в Европа

95 000 ученици от 1425 школа се включиха в инициативата „Урок по Конституция“

Близо 95 000 ученици се включиха в инициативата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за организиране на Урок по Конституция, посветен на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Общо в 1425 училища от всички области на страната на децата бяха представени исторически факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Сред младежите, които се включиха в инициативата, бяха ученици от 9-и и 10-и клас на столичното 101-во средно училище „Бачо Киро“. В актовата зала на училището те научиха повече за изграждането на съвременната българска държава, което започва със свикването на Учредителното събрание на 10 февруари 1879 година. В рамките на урока те се запознаха с основните разпоредби на Търновската конституция, приета на 16 април преди 140 години. Учениците наблюдаваха и подготвената за урока мултимедийна презентация.

Учители и ученици от 157-а гимназия с изучаване на чужд език „Сесар Вайехо“ също се включиха в инициативата на председателя на парламента Цвета Караянчева. В Урока по Конституция се включиха всички дванадесетокласници от училището. В рамките на специалния час учениците имаха възможност да изгледат документалния филм, посветен на Търновската конституция, направен от Народното събрание в партньорство с Българската национална телевизия.

Урокът по Конституция в Основно училище „Васил Левски“ в Ловеч се проведе в кабинет „Васил Левски“, който учениците наричат „Стаята на Левски“. Учителят по „История и цивилизация“ Марияна Варчева изнесе Урока но Конституция пред шестокласниците в училището. Заедно с тях документалния филм за Търновската конституция изгледа и заместник-областният управител на града Илиян Тодоров. През целия ден на мониторите в коридорите на училището се излъчваше мултимедийната презентация за работата на Учредителното събрание и приемането на първия български основен закон.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.