Американците твърдо зад демонстрациите

Байдън обвини Тръмп в злоупореба с власт.

Джо Байдън ще присъства на погребението в Хюстън на 8 или 9 юни

1600 войници пазят Белия дом

Мнозинството от американците симпатизират на протестите срещу смъртта на невъоръжения цветнокож мъж Джордж Флойд, настъпила по време на полицейски арест в град Минеаполис преди десет дни и не одобряват начина, по който президентът на страната Доналд Тръмп е отговорил на размириците, показва проучване на института Ипсос за Ройтерс.

Над 64% от участниците в допитването са благоразположени към демонстрантите, докато едва 27 на сто не са, а 9% не са сигурни в мнението си. В понеделник държавният глава на САЩ се закани да изпрати хиляди войници и полицаи, за да спре насилието в столицата.

Същия ден демонстранти, протестиращи пред Белия дом, бяха изтласкани със сила и сълзотворен газ от полицията, преди Тръмп да посети близка църква, пред която позира с Библия за медиите. Вчера Пентагонът съобщи, че от близо 20-те хиляди военнослужещи от Националната гвардия на САЩ мобилизирани за овладяване на протестите в различните щати, 1600 са били разположени във Вашингтон, за да гарантират сигурността на държавния глава и членовете на Конгреса.

Междувременно Републиканците, които имат мнозинство в Сената на САЩ, блокираха внесена от демократите проекторезолюция, осъждаща президента Доналд Тръмп за ролята му за използването на сила срещу мирни демонстранти. Вероятният кандидат на Демократическата партия на президентските избори през ноември Джо Байдън междувременно обвини Тръмп, че е превърнал страната в “бойно поле”. Байдън, който почти сигурно ще се изправи срещу президента републиканец на изборите през ноември, обеща да направи всичко по силите си, за да “излекува расовите рани”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка