Официално обявиха хората, които Байдън възнамерява да включи в екипа си

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще назначи дългогодишния дипломат и служител в сферата на националната сигурност Антъни Блинкън за държавен секретар, заяви днес екипът на Байдън, отговарящ за политически преход, предадоха ДПА и Ройтерс.

Бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специален пратеник на американския президент по въпросите на климата и член на Националния съвет за сигурност. Байдън планира да върне Съединените щати в Парижкото споразумение за климата, отбелязва ДПА.

Линда Томас-Грийнфийлд ще бъде назначена за постоянен представител на САЩ в ООН, а Аврил Хейнс ще бъде новият директор на националното разузнаване и първата жена на този пост.

Алехандро Майоркас ще бъде назначен за секретар на вътрешната сигурност и ще бъде първият човек на тази длъжност от латиноамерикански произход.

Джейк Съливан ще бъде съветник по въпросите на националната сигурност.

58-годишният Антъни Блинкън, който е бил зам.-държавен секретар и заместник на съветника по националната сигурност в администрацията на президента Барак Обама, има тесни връзки с Байдън.

Ако бъде утвърден, той ще е движещата сила в опита на следващата президентска администрация да преструктурира връзките на САЩ с останалата част от света, след четири години, през които президентът Доналд Тръмп поставяше под съмнение дългогодишни съюзи, посочва АП.

Като номинира Блинкън, Байдън ще заобиколи потенциално щекотливи проблеми, които биха повлияли върху сенатското одобрение на други двама кандидати от неговия кратък списък за американски първи дипломат: Сюзън Райс и сенатор Крис Кунс.

Райс би се изправила пред значима съпротива от страна на Републиканската партия и вероятно отхвърляне в Сената. Тя отдавна е взета на прицел от републиканците, включително заради изявления, направени след смъртоносните атаки срещу американци в либийския град Бенгази през 2012 г.

Кунс, който е член на сенатската комисия по външните работи, не притежава задълбочения опит в ежедневното решаване на външнополитическите въпроси, който Блинкън би допринесъл на този пост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка