Песков: „Газпром“ изпълнява задълженията си за доставка на природен газ за Европа

„Газпром“ напълно изпълнява задълженията си по отношение на доставките на природен газ за Европа и е готов да изнася още повече. Това подчерта прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в ефира на телевизионния канал  „Россия-1“.

„Възможно ли е да се вземе повече газ от „Газпром“ и да се изпомпва към Европа? Възможно е“, увери Песков.„Газпром“ е готов. Освен това той вече е избрал всички допълнителни заявки. Всеки изпълнява задълженията си изцяло. Никой няма абсолютно никакви оплаквания и не може да има. Готов ли е „Газпром“ да сключва договори допълнително? „Газпром“ се интересува от това“, обясни говорителят на Кремъл.

В същото време Песков нарече „пропаганда със знак минус“ исканията на САЩ „Газпром“ да увеличи изпомпването на газ през Украйна. „Нашите потребители в Европа са нашите основни партньори. И „Газпром“ винаги доказва своята надеждност при всякакви обстоятелства. Следователно подобни искания от САЩ [за увеличаването на изпомпване на газ през Украйна] не са нищо повече от пропаганда. Но тази пропаганда има знак минус“, коментира Песков. 

Говорителят на Кремъл припомни и спецификата на третия енергиен пакет от мерки, одобрен от Европейския съюз. Песков отбеляза, че по-специално Великобритания, която по време на приемането му бе член на ЕС, е сред активистите, които настояваха за третия енергиен пакет. „Изводът е, че европейците, които са обсебени от своите антитръстови закони и т.н., понякога прекрачват границите на разума. Те казаха, че който извлича газ, не може да го транспортира, а който го прави, може да го продава. Трябва да са три различни юридически лица. Грубо казано, това примитивен. Но така го направиха“. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия