Платена ваканция в Русия заради COVID-19 (обзор)

Платените неработни дни в Русия бяха обявени с указ на президента Владимир Путин.

Обявиха неработни дни в шест региона

Пускат ученици във ваканция

Неработни дни - поне една седмица, бяха обявени от днес в шест региона на Русия като мярка за борба с нарастващото разпространение на коронавируса, съобщи ТАСС.

Служителите, които няма да полагат труд, ще получават заплатите си.

Мярката бе одобрена миналата седмица от президента Владимир Путин, който подписа съответен указ. Той дава възможност регионалните власти да удължат периода на неработните дни в зависимост от ситуацията.

От днес до 7 ноември платената ваканция е въведена в Пермския край, Воронежка, Нижегородска, Новгородска, Самарска и Курска област. Властите в тези региони увериха, че гражданите няма да останат без стоки и услуги от първа необходимост. Ще продължат да работят здравните заведения, аптеките, комуналните услуги, енергетиката, отбранителната промишленост. Няма да спира работа и градският транспорт, а заведенията за хранене ще могат да предлагат продукти за вкъщи.

Платените неработни дни в Москва и Московска област са от 28 октомври до 7 ноември, в Санкт Петербург - от 30 октомври до 7 ноември, в Саратовска област - от 27 октомври до 7 ноември. В някои райони учениците са пуснати във ваканция.

Същевременно от днес в Москва бе въведен частичен локдаун за неваксинираните на възраст над 60 години и хората с хронични заболявания. Те ще трябва да останат у дома по постоянно местожителство.

Мярката ще е в сила четири месеца - до 25 февруари. Тя не ограничава правото им да се разхождат или да правят упражнения на открито, а работещите сред тях ще получат болнични.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия