Русия проведе мащабни учения на ядрените си сили

Владимир Путин наблюдава тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета с наземно базиране “Ярс”, изстрелване на МКБР “Синева” от руска атомна подводница.

САЩ са били уведомени предварително за маневрите

“Screaming Eagles” са на километри от украинската граница

В готовност за нанасяне на масиран удар срещу врага 

Въоръжените сили на Русия започнаха днес редовните учения на ядрените си войски с тестови стрелби на междуконтинентални балистични ракети от различни платформи по въздух, суша и вода, предадоха световните агенции. Руският президент Владимир Путин лично наблюдава редовните военни учения “Гром”, посредством видеовръзка с генералния щаб и отделните включени в маневрите подразделения.

По време на ученията ядрените сили на страната извършиха многократни тренировъчни пускове на балистични и крилати ракети.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че Владимир Путин е наблюдавал учението, което според него се е провеждало, за да се практикува нанасянето на “огромен ядрен удар в отговор на вражески ядрен удар”.

Маневрите следват предупреждението на Владимир Путин за готовността му да използва “всички налични средства”, за да отблъсне атаки на територията на Русия, в ясна препратка към ядрените арсенали на страната, посочва в коментар “Скай Нюз”.

По време на ученията беше извършено тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета с наземно базиране “Ярс”, изстрелване на МКБР “Синева” от руска атомна подводница, а стратегическите бомбардировачи Ту-95 изстреляха крилати ракети по учебни цели.

САЩ казаха, че са били уведомени, че Русия планира да проведе рутинни учения и страната е спазила условията на последното споразумение за контрол на оръжията между нациите.

Ежегодно се провеждат военни учения с участието на сухопътни, морски и въздушни компоненти на руската ядрена триада за обучение на ядрените сили на страната и демонстриране на тяхната готовност, припомнят международните наблюдатели.

По-рано в сряда говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков коментира публикации в медиите за разполагането на американската 101-ва въздушнодесантна дивизия “Screaming Eagles” (Крещящите орли) в румънска военна въздушна база на няколко километра от украинската граница в Северна Румъния, в Буковина и рисковете които това създава за сигурността.

“Колкото по-близо са американските войски до нашите граници, толкова по-голяма е опасността за нас. Във всеки случай подобно разполагане на войници в близост до границите не води до стабилност в нашия регион”, каза Песков.

101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ се появи в Европа за първи път от 80 години на фона на изострените отношения между НАТО и Русия, припомнят наблюдатели. Численият състав на дивизията наброява 4700 военни, базово разположени във Форт Кембъл, щата Кентъки.

За възможното прехвърляне на “орлите” в Европа стана известно на 12 август. Тогава представителството на САЩ в НАТО съобщи в “Туитър”, че американският контингент ще бъде прехвърлен за защита на въздушния компонент на Алианса на Източния фланг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия