Полша замразява цените на газа за домакинствата

Полша ще замрази тарифите за газ за домакинствата на нивата от 2022 г., тъй като правителството се стреми да ограничи въздействието на високите цени върху потребителите, заяви в петък министърът на климата и околната среда Анна Москва, предаде Ройтерс.

Подобно на други европейски страни Полша се бори с нарастващите цени на енергията с настъпването на зимата и с растящото търсене.

"Предлагаме 100-процентно замразяване на тарифата за газ, която домакинствата ще плащат на нивото от тази година, говорим за нетна сума“, каза Анна Москова на пресконференция.

Тя също посочи, че няма да има подоходни критерии, свързани със замразяването на газовата тарифа, но добави, че около 300 000 домакинства с ниски доходи ще отговарят на условията за държавна подкрепа със сметките за синьото гориво.

Мерките ще струват на държавната хазна около 30 милиарда полски злоти (около 6,63 млрд. щатски долара), каза полският министър и посочи, че правителството ще одобри законопроекта в следващите часове и след това той ще бъде подложен на гласуване в парламента на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа