Лавров: Западът застана на страната на албанците, назрява конфликт в центъра на Европа

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви днес, че ситуацията в Косово и Метохия е неприемлива, напрегната и тревожна, съобщават руски медии.

Лавров напомни, че Западът е подкрепил независимостта на Косово, въпреки че не е имало референдум, докато същият принцип не е използван в случая с Крим. Той заяви, че западните държавници все пак са решили да дадат приоритет на териториалната цялост на Украйна, въпреки че населението на Крим е решило да се присъедини към Русия след гласуване.

Лавров заяви, че Косово е получило своята независимост чрез едностранна и незаконна декларация, докато всичко, което ЕС се е договорил с Белград и Прищина преди около 10 години, все още не е изпълнено напълно. Според него това няма да се случи, тъй като "Западът е застанал на страната на сепаратистите" и "никой не смята да прави нищо" в това отношение.

„Поведението към сръбското население, което тези дни изразява протест срещу незаконното завземане на властта в северната част на автономната провинция, е обезпокоително“, каза Лавров и добави, че НАТО е застанала на страната на сепаратистите.

Той повтори, че изборите за кметове на общини в Северно Косово са нелегитимни, тъй като в тях са участвали само около три процента от населението.

„По-нататъшните решения ще бъдат взети от президента на Сърбия, сръбския народ и сърбите, които се борят за правата си в северно Косово”, заяви Лавров.

Той предупреди, че назрява конфликт в центъра на Европа, на същото място, където през 1999 г. НАТО извърши агресия срещу бивша Югославия.

Той посочи факта, че в съответствие с документите на ООН, суверенитетът и териториалната цялост на всички онези страни, чиито правителства зачитат правото на местното население на самоопределение и чиито представители представляват интересите на всички народи, живеещи на територията на тези страни трябва да се зачита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия