Гърция сигнализира за продажба на фалшив зехтин в България

Евтиният "екстра върджин зехтин", който се продава в България е измама, сигнализират гръцки медии. 

Голямата измама се отнася до продажбата на смес от растителни масла като "гръцки зехтин екстра върджин" в магазини в България, в близост на границата с Гърция. Както става ясно от събраните данни при проверката на място, както и от резултатите от химическия анализ, предоставен от гръцка сертифицирана лаборатория, става дума за маслен продукт от различни масла оцветени с хлорофил.

Това разкритие се основава на широко разпространена снимка в социалните мрежи от началото на ноември 2023 г., която показва опаковка с "екстра върджин зехтин" от един литър от магазин в България на цена от само 7,55 лева , тоест 3,85 евро. 

Изключително ниската цена на продукта е първия индикатор за измама, тъй като към този момента продажните цени на зехтина екстра върджин от гръцки производители варира между 7,40 евро и 9,25 евро за килограм.

В допълнение, по време на проучването става ясно, че въпросната опаковка се продава (празна) в гръцки магазин на цена от 2 евро.

Следователно, при цена на опаковката от 2 евро и цена за закупуване на литър гръцки екстра върджин зехтин в най-добрия случай 7 евро, би било нерентабилно за всеки вносител да продава крайния продукт на 4 евро, тъй като не само че няма да има печалба, но загуба от поне 5 евро на бройка.

При прегледа на опаковката е установено, че буквено-цифровият код за одобрение на продукта не е споменат, нито данните за производителя.

Въз основа на горните данни твърдението, че продуктът във въпросните публикации е гръцки екстра върджин зехтин, е невярно, пишат медиите в Гърция.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа