Израелски танк убил журналист на „Ройтерс“

Правозащитници обявиха, че това е военно престъпление.

Агенцията със свое разследване

Други шестима са ранени

Израелски танков екипаж е убил журналист на Ройтерс и е ранил шестима негови колеги в Южен Ливан на 13 октомври, като е изстрелял два последователни снаряда по тях, съобщи „Ройтерс“, като се позова на свое специално разследване. 

При обстрела загина 37-годишният Исам Абдала, а тежко беше ранена 28-годишната Кристина Аси от Франс прес, които са работили на километър от израелската граница.

„Ройтерс“е разговаряла с правителствени служители, военни експерти, следователи, прегледала е видеоматериали и снимки, събрани са и останки от мястото на инцидента.

Всичко става, докато журналистите работят на хълмове в южната част на Ливан, гледащи към Израел. Исам Абдала предава видео на живо, а камерата му се фокусира върху израелски танк, стрелящ към Ливан. Минута и половина по-късно първият от двата танкови изстрела поразява екипа, убивайки Абдала. Вторият подпалва колата на „Ал Джазира“. 

Правозащитната организация “Амнести интернешънъл“ заяви, че стрелбата представлява директна атака срещу цивилни, която трябва да бъде разследвана като военно престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток