В навечерието на срещата на Г-7 в Италия мафията се активизира в района на Пулия

Италиански карабинери охраняват срещата на върха на „Г-7“ в Стреза.

Италианският премиер Джорджия Мелони обяви, че срещата на лидерите на Г-7 ще се проведе в южния италиански регион Пулия като част от председателството на нейната страна на икономическата организация. Приблизително по същото време местните следователи започнаха да разследват няколко мафиотски престъпни групи, за които се твърди, че стоят зад взрива на насилие в региона.

Според шестмесечния доклад на италианското вътрешно министерство, публикуван през януари 2024 г., групите показват тревожни признаци на възход.

Разпространението на регистрираната престъпност „отразява динамиката на престъпните баланси и структури, белязани не само от конфликти между противоположни кланове, но и от междукланови спречквания“, се казва в доклада.

Групите са разклонения на престъпния синдикат "Сакра Корона", съсредоточен около град Фоджа и съставен от престъпни семейства, които се групират в кланове.

За разлика от по-известните Коза Ностра в Сицилия, Камора в Неапол и Ндрагета в Калабрия, които имат голям международен отпечатък, групите от Пулия работят предимно в Италия и на Балканите, според DIGOS (Divisione Investigazioni Generali e Operazioni Speciali) - най-високото звено за борба с тероризма и мафията в Италия.

Базирани във и около крайбрежните градове Бари и Бриндизи – по същество точно там, където най-могъщите лидери в света ще се срещнат между 13 и 15 юни – групите са отблъсквали врагове с нагли атаки през деня и са извършвали въоръжени кражби на коли с тревожна скорост .

Според съобщения в местните медии през последните месеци сред клановете е имало няколко нашумели убийства като отмъщение. Съобщава се и за осакатявания, включително чупене на колене. И това не е всичко. През март, на гара, близо до Бари, беше намерено изоставено куфарче с течност и мобилен телефон. Оттогава почти всеки ден се получават бомбени заплахи.

По думите на началникът на местната полиция Виторио Пизани има данни за въоръжени набези от престъпни банди във вили близо до мястото на срещата на върха - изключителен курорт между Бари и Бриндизи – и крещящо гангстерско насилие между трите клана.

Министерството на вътрешните работи предложи военните да бъдат разположени в региона, за да си върнат контрола над него „за доброто на страната“. Докладът доведе до разследване на няколко местни общински съвета, три от които бяха разпуснати от областния управител, тъй като бяха разкрити връзки с мафията. Използвано е и изнудване за запазване на контрола върху територията от престъпните групи.

Дни преди началото на Г-7 местните власти са изправени пред деликатно предизвикателство, докато се стремят да балансират сигурността на световните лидери с поддържането на местния обществен ред, според префекта на Бриндизи Луиджи Карневале.

„Никой не можеше да предвиди, че в навечерието на срещата на Г-7, планирана от 13 до 15 юни, Пулия, където ще се проведат срещите между влиятелните световни лидери, ще бъде засегната от криминални събития, които, макар и да не са свързани помежду си, правят управлението на сигурността е още по-сложно“, каза той на телевизионна пресконференция.

Пулия, в петата на ботуша на Италия, е известна със своите вековни маслинови дървета, белите къщи „труло“ и девствените плажове. Срещата на върха ще се проведе в луксозния курорт Борго Егнация, туристическо убежище от 30 частни вили с плувни басейни и удобства като ресторант със звезда Мишлен, обслужващ елита. От Дейвид и Виктория Бекъм до Мадона и Иванка Тръмп, знаменитости посещават мястото от години, благодарение на гаранцията за дискретност, предоставена от шефа на курорта Алдо Мелпиняно, който каза пред CNN, че местоположението е идеално за Г-7.

„Домакинството на Г-7 през 2024 г. в Пулия представлява изключително признание за нашата територия и е резултат от печелившото сътрудничество между публичния и частния сектор“, каза той.

Машината за сигурност, която ще защити световните лидери на най-напредналите икономики в света, е добре установена и се ръководи от DIGOS. Превантивното „почистване” е в ход от близо година. Особено внимание се отделя на възпирането на създаването на „възможни ислямски спящи клетки“ чрез наблюдение на пристигащите на летищата и морските пристанища, става ясно от доклада на вътрешното министерство.

10-километрова „червена зона“ е създадена около Борго Егнация, а още 30-километрова „жълта зона“ ще бъде стриктно патрулирана, за да защити приблизително 130 работни групи и 21 министерски срещи, да не говорим за гарантиране на безопасността на специални гости като папа Франциск, който ще присъства на специална среща на върха за изкуствения интелект. Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган и кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд също да се присъединят към лидерите на страните от Г-7.

Повече от 5000 специално обучени войници са изпратени в региона, огромни круизни кораби са закотвени в морето, за да помогнат за безопасността на делегациите, а американски самолетоносач се очаква да пристигне уикенда и да хвърли котва край бреговете на Пулия.

Политиката за отворени граници на Шенген, която позволява на хора да влизат в Италия от други държави от Шенгенското пространство, е спряна между 5 и 18 юни, за да позволи на агентите за граничен контрол да проверяват паспортите. В допълнение към местните престъпни банди, властите също са загрижени за ордите от протестиращи, които се появяват на всяка среща на върха на Г-7. Когато Италия беше домакин на тогавашната среща на върха на Г-8 през 2001 г., протестиращ беше убит от полицията по време на жестоки сблъсъци.

Специализирана военна полиция, която работи с антимафиотите, следи отблизо известни престъпни групи. Близо 60 души бяха арестувани миналия месец във връзка с разследване на наркотици, което извади от обръщение някои от предполагаемите лидери на кланове, поне в краткосрочен план.

„Ясно е, че нито едно от тези събития няма да изложи ни най-малко на риск световните величия, които ще бъдат супер защитени и недостъпни през тези три дни“, каза Пизани, началник на полицията в Пулия. „Но е необходимо да се осигури същото спокойствие за около 10 000 души, които ще се движат между Бари и Бриндизи тази седмица (делегации, журналисти, наблюдатели) и които няма да се ползват от защитата на бодигардове и служби за сигурност.“

В същото време полицията трябва да гарантира, че защитава райони на други места в провинцията, където „престъпността може да проникне“, докато вниманието е насочено към Бари, добавя той.

„Няма да е лесна задача, защото светлините на прожекторите ще бъдат насочени към Пулия“, каза Пизани. „И не можем да си позволим да предадем образа на регион, в който мафията, тероризмът и обикновената престъпност са превзели.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения