Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Aвтобуси със стотици изселници тръгнаха от Бурса за България

Снимка: БНТ

Четири автобуса само от един от кварталите на Бурса в Турция потеглиха за България тази сутрин. Стотици изселници ще се приберат в България, за да гласуват и да видят роднините си. Политически емисари организират пътуванията, имат списъци с имена на хора, които трябва да бъдат качени на автобусите, показа БНТ.

График на тръгване, стриктна организация, агитационни есемеси по телефоните – така протичат дните преди изборите в града с най-много български изселници.

Организацията е изключително стриктна. Десетки автобуси дневно тръгват от града за България. Седем са местата в Бурса, откъдето тръгват автобусите – това са предимно големите изселнически квартали – Кестел, Йълдъръм, Йенибалар, Гюрукле, Хюриет. Повечето хора пътуват за Кърджали, Крумовград, Бенковски и селата в региона, откъдето са родом и където ще гласуват.

Автобусите се организират от политическа сила. Има политически емисари със списъци, които отговарят за попълването на местата. В списъците са имената на живеещите в даден квартал.

Тази сутрин наш екип беше в Милет махала, в която живеят около 60 000 изселници.

От махала Милет тази сутрин в 7 ч. тръгнаха четири автобуса за България. Повечето хора казаха, че пътуването до България е безплатно и използват възможността да се видят с роднините си в родината. Така хем ще гласуват в България, хем ще се видят с приятели и познати.

Твърдят, че не знаят кой плаща за пътуването. Двама души, които признават, че са от политическа партия, наблюдаваха изселниците – всеки да се качи в определения автобус. Всеки от емисарите има списъци с имената и данните на изселниците и следи автобусите да потеглят пълни.

В организацията се включват и местните районни кметове и управи в града.

Изселници показаха пред българските журналисти и агитационни есемеси, които са получавали през последните дни, да гласуват за определена политическа сила.

В Бурса право на глас имат 50 000 изселници. Очакванията на изселническите организации са автобусите да успеят да изпратят в България между 10-21 000 души от Бурса, тъй като в града има само 8 секции, които не са достатъчни, за да могат всички желаещи да гласуват в тях.

Тази година за предсрочните парламентарни избори тук са подадени 19 000 заявления – в цяла Турция, което е най-много в сравнение с всички подадени заявления от чужбина. На президентските избори гласуват 29 000 души.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.