Нашенецът обича да си отопява чинията с хляб
Писал съм, говорил съм, станах специалист по здравословно хранене, поне в собствения си случай, като отслабнах доброволно с 12 килограма. Хранителните заблуди обаче не напускат ума и търбуха на българите, за които мусака с кисело мляко, миш-маш и пържени тиквички са сред „леките храни“ за сезона. Не са никак леки, по-скоро са лекомислени и в тази връзка причиняват на хранещите се много проблеми при тези температури. Дългогодишните навици дърпат народонаселението към избори, правени от предците им, без оглед на това, че времената, вкусовете и качествата на храната са напълно променени.
Каквото и да се говори, не може да се нарече нещо като мусака - лека, лятна храна. Тук присъства запръжка, кайма, млечна заливка и колкото си щете още несъвместими съставки, сред които картофите, солта и мерудиите. Нашенецът обича да си отопява чинията с хляб и това не би било най-застрашителното, ако не беше започнал с „лек“ таратор /олио, сол, вода, орехи.../ но и с шопска салата /сирене, сол, олио, оцет/, също отопена щедро с хляб.
Ние пропускаме съпътстващите наздравици с бяло вино от кутия за по-непредирчивите и количествата десерт, сред които маскарпоне, сметанова, бисквитена торта, всичко това, отново под дробната черта на „леко“. Сервитьорите направо изглеждат глуповато, когато предложат за „лек“ десерт сметанова торта. Ама, казва, сметаната ни е много лека. Главата ти, също, искам да кажа, но да бъдем добри пред Коледа, както се казва.
Преяждането със смутита, дини, разнообразни фруктови салати, украсени богато със сметана, захар, мед и финтифлюшки, също е „Пази Бог“ за всеки сезон. Хранителните заблуди преминават също през плодовете и през зеленчуците, защото никой не калкулира калориите от добавените топинги, сол или олио.
В подготвената ми за печат книга „1000 калории и... секс“ давам много примери какво човек може да избере в горещините и изобщо, ако иска да поддържа килограми, да не се подува, да премине здравословно през един сезон, който ни държи разголени. Там казвам, че любимата нашенска комбинация е пълен калориен бич. Диня със сирене. Много вкусно, наистина, но ако отделите съставките на двете, като продукт, ще имате неприемливо съчетание на буца масло /сиренето/, сол, пак от там, вода и захар от любеницата. Ако разсъждаваме правилно, нали никога не бихме погълнали тези съставки на едно, особено след „лекото“ ни обедно или вечерно меню.
Някои от ресторантите, които посещавам, възприемат лятното меню като миш-маш, конски кюфтета с гарнитура боб, лоена пилешка супа. И възторжено хвалят стоката си - много е лек, казва миш-машът ни, яжте на воля. Разбира се, тук не говорим за вечното оправдание „ама, вкусно ми е“, говорим за правилно хранене в горещините. Просто трябва да вникнете в съдържанието на тези храни, приготвянето им и да ги извадите от менюто си поне до октомври. А дотогава... Нищо пържено, пикантно, солено и мазно.
Fashion idol
Ивка Бейбе
Обещаващата млада инфлуенсърка и водеща на едноименен подкаст Ивка Бейбе, попада днес тук неслучайно. Тя градира своя вкус и попада в сензитивната турбуленция на експериментирането с повече от 100 километра в час. Тук тя привлича погледа с позната, но позабравена комбинация, чиито корени идват от времето на Грета Гарбо и Марлене Дитрих. Ивка показва завидно старание, а детайлите се подреждат добре по модното фън шуй. Одобрявам дръзкия чорапогащник, по който се разхождат, предполагам, погледите на милионите ѝ почитатели. Също и моят. Комплименти, Бейбе.
Музикален празник
Антония Маркова препуска здраво на 40
Певицата Антония Маркова, дала много на българската поп музика, скоро отпразнува рожден ден. Тя прецени, по логиката на българските суеверия, да не празнува, но пък участва с успех на редица сцени. Тя бе поздравена от диригента Георги Милтиядов, по време на изявата си в „Мелодия на водата“. Милтиядов дирижираше Плевенската филхармония, под съпровода на която пяха всички изпълнители- финалисти на фестивала за нови авторски песни, провел се в Хисаря. Междувременно Антония получи номинация за награда в конкурса „Певец на годината“, чието издание тази година спечелиха Камелия Тодорова, Деси Добрева, Панайот Панайотов и Кирил Икономов.
Завръщане на сцената
Сарандева показва ново лице
Още в първия сезон на „Гласът на България“, Ани Сарандева дава заявка за звезда. Днес бизнесдамата, организатор на най-мащабното сватбено изложение “Астория”, отново се завърна на музикалната сцена с пълен календар от участия, като изпълнител с разнообразен репертоар. Интересен факт е, че тя често пуска музикални изпълнения в своите лични страници в TikTok и Instagram, където придобива изключителнa популярност с музикалните си изяви. Веднъж месечно, Сарандева е домакин на дамски събирания, където сред авторска украса и гурме меню, се обсъждат важни за гостите теми и най-вече мястото на жената в бизнеса.