Виното е позволено
Празниците наближават, а с тях и коледното офис парти с колегите.
Ако искате да се чувствате и изглеждате по-уверени, сега е моментът да се подложите на тази кратка, но ефикасна 2-седмична диета, която обещава да ви отърве от 3 килограма.
За разлика от други строги и краткосрочни диети, при тази приемате около 1400 калории на ден и не изключвате нито една от хранителните групи. Всички рецепти, подбрани в менюто, представляват здравословни алтернативи на едни от най-предпочитаните храни.
Диетата е с 3 основни ястия на ден, а за по-гладните има и 2 междинни (които ще откриете в края на менюто).
Ако не разполагате с продуктите за приготвянето на някое ястие, просто изберете друго от друг ден.
Ден 1
Закуска: 1 рохко яйце върху филия пълнозърнест хляб (без масло) с 2 (гриловани) домата.
Обяд: Салата със зеленолистни, чушки, краставици, червен лук, чери домати, пилешки гърди, овкусена с 2 с.л. балсамико.
Вечеря: Вегетарианско чили, направено от боб, чушки, гъби, моркови, домати и 100 гр. кафяв ориз.
Ден 2
Закуска: Овесена каша - 50гр овесени ядки и 180мл нискомаслено мляко - овкусена с мед и с добавка 1 круша.
Обяд: Паста със скариди, доматен сос с вкус на босилек, 1 шепа спанак и 2 с.л. пармезан.
Вечеря: Малка печена свинска пържола с гарнитура печени на фурна червени чушки, карфиол и тиква.
Ден 3
Закуска: 2 палачинки, направени от 1 яйце, 25гр пълнозърнесто брашно и нискомаслено мляко, приготвени в тиган без мазнина, гарнирани с нискомаслен йогурт и шепа горски плодове.
Обяд: "Дюнер" от хляб лаваш с риба тон, 1 с.л. нискомаслена майонеза, айсберг/маруля, домати и за десерт 1 ябълка или чаша ябълков сок.
Вечеря: Запечена във фолио риба треска с моцарела и босилек, с гарнитура домати, малко кашкавал за поръсване и задушени зеленчуци.
Ден 4
Закуска: Смути с нискомаслено мляко, горски плодове и 25гр ядки по избор.
Обяд: 1 порция леща на яхния с пълнозърнесто хлебче и половин кофичка кисело мляко.
Вечеря: Риба тон нарязана на ситно за шишче с жълта и червена чушка, запечена на фурна и поднесена със задушени броколи или зелен фасул.
Ден 5
Закуска: 1 пълнозърнеста филия хляб с печен боб (без добавени захар и сол), а за десерт - ябълка.
Обяд: Сет суши с авокадо, краставица и рачешко месо (3-4 бр), японска мисо супа и 2 резена ананас.
Вечеря: Мароканско лимонен пиле, приготвено от пилешки гърди, запечени във фолио със зелени маслини, чесън, лимон и малко зехтин, поднесено с печени зеленчуци.
Ден 6
Закуска: Овесена каша от 50гр овесени ядки, нискомаслено мляко, 1 настъргана ябълка, бадеми и горски плодове.
Обяд: Сандвич със скариди, приготвен от 2 филии пълнозърнест хляб, нискомаслен йогурт, домат и маруля/айсберг. За десерт - 1 банан.
Вечеря: Свинска пържола, залята с 1 с.л. мед, сервирана с броколи соте и зелен фасул.
Ден 7
Закуска: 2 пълнозърнести мъфина с 1 с.л. домашно сладко.
Обяд: Зеленчукова супа с пълнозърнест сандвич със сьомга.
Вечеря: Печено агнешко, поднесено със задушени броколи, грах и моркови.
Ден 8
Закуска: Пикантни бъркани яйца с кайенски пипер върху пълнозърнест тост.
Обяд: Готов сандвич или "дюнер" до 400 калории.
Вечеря: Печена сьомга, сервирана със задушени аспержи, спанак и броколи.
Ден 9
Закуска: Бананово смути с нискомаслено мляко и 4 бразилски ореха.
Обяд: Зеленчукова супа с пълнозърнесто хлебче, а за десерт грозде или ябълка.
Вечеря: Печено пиле със сладък картоф, карфион и броколи със зехтин.
Ден 10
Закуска: Купичка нискомаслен йогурт с банан и шепа бадеми
Обяд: Печен боб върху пълнозърнест тост
Вечеря: Пикантна риба треска, запечена с лимонов сок и 15гр чоризо, поднесена с печени чушки, домати и карфиол.
Ден 11
Закуска: Омлет от 2 яйца, смесени с червена чушка и шепа спанак.
Обяд: Ястие от леща, нахут и боб, приготвено с кимион, кориандър и доматено пюре, върху печен сладък картоф.
Вечеря: Скариди с къри, сготвени в уок тиган с малко джинджифил, лук, къри, чушка, манго и кокосово мляко, с гарнитура 60гр кафяв ориз басмати.
Ден 12
Закуска: 1 рохко яйце с авокадо върху пълнозърнест тост.
Обяд: 1 печен картоф със зеленчуци и фета сирене.
Вечеря: Пилешки гърди с червен лук, чесън, жълта чушка, гъби и соев сос.
Ден 13
Закуска: 2 пълнозърнести тоста с домашно сладко и 1 круша.
Обяд: 75 гр басмати ориз с яйце, лук, замразен грах и соев сос, приготвен на тиган.
Вечеря: 300гр телешка пържола с лук, 2 моркова, брюда и 500 мл бульон, приготвено на бавен огън или в касерола.
Ден 14
Закуска: 2 сварени яйца с аспержи.
Обяд: Пикантна яхния от леща с пълнозърнеста питка.
Вечеря: Овчарски пай.
Опции за снакове (междинни хранения):