Диетата на Монтиняк: Хлябът е позволен само на закуска

Диетата на Монтиняк: Хлябът е позволен само на закуска

Забравете за храни с гликемичен индекс над 50

Последното ядене за деня - не по-късно от 19 ч.

Наричат диетата на Мишел Монтиняк една от най-добрите за 20-и век. Предимствата й са, че при нея не се гладува, не ядете едно и също до втръсване и не се лишавате завинаги от някои любими храни.

Като всяка диета, и тази си има легенда. Г-н Монтиняк бил представител в Париж на американска фармацевтична компания. Работата му била съпроводена с много служебни обеди и вечери с гости, което довело до натрупване на свръхтегло.

Бизнесменът се взел в ръце и се превърнал в диетолог, разработвайки собствена система за хранене. Написал и книга, която е преведена на български. 

Две фази

Мишел Монтиняк сам се е преборил с килограмите си.

Диетата на Монтиняк се състои от две фази. Първата е за изчистване на тялото и отслабване, а втората – за поддържане на резултатите от първата.

Според диетолога причината за затлъстяването е свръхколичеството инсулин в кръвта, който се отделя при прекалената употреба на т.нар. лоши въглехидрати. Следователно трябва да се отстранят храните, съдържащи бързи въглехидрати (захар, тестени изделия, безалкохолни напитки), и да се наблегне на суровите плодове и зеленчуци, но само на тези, които имат нисък гликемичен индекс. Какво означава това?

„Добри“ и „лоши“

По принцип нивото на кръвната захар винаги се повишава - след всяко хранене, но колко бързо ще се случи това и колко ще се повиши нивото, зависи от това какво и заедно с какво е изядено. Повишаването на кръвната захар след консумация на продукта се измерва с показателя гликемичен индекс (ГИ). Колкото по-висок е той, толкова "по-лош" е продуктът. Основата на диетата на Монтиняк са храни с нисък ГИ.

По-точно, забранено е да се ядат тези с ГИ над 50. Тези с индекс от 20 до 50 могат да се консумират, но отделно от храни, съдържащи голямо количество мазнини - интервалът между храненията на разнородна храна трябва да бъде най-малко 3 часа. Продукти с ГИ 15 или по-малко могат да се консумират практически без ограничения и да се комбинират с всякакви други.
Ето какъв е ГИ на някои храни. Сред най-опасните са: малц – 110, глюкоза – 100, печени и пържени картофи, бял хляб от фино брашно – 95, картофено пюре, мед – 90, моркови, пуканки – 85, захар – 75, бял хляб от обикновено брашно, мюсли със захар, млечен шоколад, варен картоф, бисквити, бял ориз – 70, черен хляб – 65, диня, банани – 60, мармалад, макарони от бяло брашно - 55.

Ясно е, че тези храни не са ни приятели. По-добри за организма са: пълнозърнест хляб, кафяв ориз, грах, мюсли без захар – ГИ 50, овесени ядки, плодов сок без захар, ръжен хляб, макарони от пълнозърнесто брашно, фасул – 40, млечни продукти – 35, бобови, пресни плодове – 30, консервирани плодове без захар – 25, черен шоколад – 22.

Храните с ГИ 15 и по-малко, са: соя, зелени зеленчуци, домати, лимони и гъби.

За начало

Естествено, че не можете да карате само на салати през първата фаза, затова Мишел Монтиняк разрешава в менюто да има месо, риба и птици, стига да не са мазни. Черният дроб е забранен. Освен това може да се ядат сирене и яйца. Киселото мляко не трябва да е подсладено. Да се използва растително масло, а сосовете да са без брашно. Подходящи храни са още нискомаслена извара и всички бобови.

Правило на диетолога е, че хлябът е позволен само на закуска. На обяд и вечеря не се ядат мазнини. Последното хранене за деня трябва да е не по-късно от 18-19 ч. и да е най-лекото от всички. 

За цял живот

Храненето, към което ще преминете през втората фаза, т.е. когато вече сте постигнали желаното тегло, остава за цял живот. Допускат се, макар и не често, храни с ГИ над 50, но въпреки това Монтиняк препоръчва да избягвате мед, бял хляб и зеленчуци, съдържащи нишесте – картофи, бял ориз, царевица, както и макарони от бяло брашно. В краен случай да се консумират едновременно с продукти, съдържащи повече фибри. Понякога можете да хапвате дори захар, но при условие, че този ден няма да си позволявате никакви други лоши въглехидрати.

Най-четени