Изследване, финансирано от ЕС и ръководено от испански учени, открива наличието на Toxoplasma gondii в 4,1 % - една от 25 единици - от торбичките със салата, продавани в 10 държави от ЕС, пише El País.
Този протозоан е причинител на токсоплазмоза - инфекция, която обикновено протича леко или безсимптомно при здрави хора, но представлява висок риск за пациенти с имунокомпрометирани органи и бременни жени, при които може да увреди плода.
Проучването, публикувано в Eurosurveillance, списание на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC), е най-мащабното до момента и представлява важно откритие в областта на общественото здраве, в която все още има много въпроси без отговор въпреки голямото разпространение на инфекцията: според публикуваните проучвания един от всеки трима европейци ще се зарази с токсоплазмоза в определен момент от живота си.
Въпреки че основните пътища на излагане на паразита са известни - фекалии от външни котки, неизмити сурови зеленчуци и сурови или консервирани месни продукти - изследването заключава, че „приносът на различните източници на инфекция с Toxoplasma gondii сред населението остава до голяма степен неизвестен“. В този смисъл, продължава текстът, „това проучване предоставя доказателства за замърсяването на салатите, което представлява потенциален риск за потребителите“.
Изследователи от 10-те участващи страни: Чешката република, Дания, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Полша, Португалия, Обединеното кралство и Испания - разработиха проучване, което позволява получаването на сравними данни от всички страни. В Обединеното кралство е установено най-високо наличие на паразита в анализираните проби (16%), а най-ниско - в Чешката република (0%) и Норвегия (0,5%). В Испания процентът е същият като средния за Европа - 4,1 %. Анализираните проби са около 3300 пакета със салати от различни видове - листа от маруля и други нарязани растения, кълнове, смесени... - закупени в хранителни магазини.
Резултатите повдигат нови въпроси, на които трябва да се отговори чрез бъдещи изследвания. Най-важният от тях е, че използваните молекулярни тестове откриват наличието на ооцисти на Toxoplasma gondii - етапът от жизнения цикъл, в който протозоите придобиват много устойчива обвивка - но „не могат да определят дали те са жизнеспособни и инфекциозни, или са били инактивирани от процесите на измиване на фирмите-производители“, казва Рафаел Калеро-Бернал, водещ автор и член на групата Saluvet в катедрата по здравеопазване на животните в Университета Комплутенсе в Мадрид.