„Щастието е най-висшата форма на здравето.“ Далай Лама
В сайтове, форуми и дори професионални сайтове на различни търговци на храни може да срещнете твърдението, че дългите пости, каквито са Великденските и Коледните пости (по 40 дни), крият рискове за здравето, най-вече за съдържанието на желязо в кръвта. И че понякога могат до доведат до желязодефицитна анемия. Така ли е? Ето малко нужни разяснения.
При анемията има недостиг на желязо в организма, поради което количеството на хемоглобина в кръвта спада и тя пренася по-малко кислород, а това затруднява работата на множество органи. Човек изпитва постоянна умора, изтощение, не може да се концентрира. Организмът ни усвоява желязото от храната. Има два вида желязо според вида на молекулата: хем желязо и не-хем желязо. Хем желязо съдържат животинските храни. Не-хем желязото са железните соли, съдържащи се в растителните храни. Смята се, че организмът ни усвоява по-лесно хем желязото, и върху тази теория се основава митът, че желязото от животинска храна е по-ценно от желязото, което усвоява организмът от растителна. Но това не е вярно. Ако е така, поне половин милиард души на нашата планета живеят с железен дефицит, без да изпитват симптоми на анемия - не само вегани, но общности и народи, които се хранят с проста, неживотинска храна. Не само че не изпитват симптоми, но и изследванията на тези общности показват, че по много показатели са по-здрави от своите връстници в мегаполисите, които се хранят обилно.
Все повече клинични проучвания опровергават тезата, че дългите пости могат да доведат до желязодефицитна анемия и водят към извода, че балансираната веганска храна НЕ СЪЗДАВА ДЕФИЦИТ на витамини и микроелементи. Но забележете – балансираната, тоест разнообразната, добре съчетана веганска храна. В менюто ни за постите трябва да присъстват РАЗНООБРАЗНИ ХРАНИ: зеленчуци, плодове, зърнени, бобови, ядки, семена, гъби.
Практиката в нашата клиника в течение на 32 години, работата с повече от 52 000 пациенти ни дава основание категорично да смятаме, че природосъобразното (веганско) хранене подобрява здравето и помага на организма да се справи с дисбаланса, възпаленията, болестите. Включително и с желязодефицитната анемия!
Има и още нещо. В усвояването на желязото играят роля и други фактори, един от тях е общото здравословно състояние и добрия метаболизъм. Трябва да знаете, че дори да започнете да се храните природосъобразно от днес, ако червата ви не са в добро състояние, а са пропускливи, вие не усвоявате добре хранителните вещества и със сигурност страдате от дефицит на микроелементи и витамини. Когато приемате малко фибри и растителна храна и повече концентрирана, мазна, калорична храна, алкохол и захар, давате шанс на бактерии, които разяждат лигавицата на червата и ги правят пропускливи. Храната не се усвоява добре, човек губи ценни минерали и микроелементи, сред които е и желязото.
Затова, когато се опитваме да се преборим с какъвто и да е дефицит, е по-добре да се погрижим за здравето на червата, отколкото да следваме общи съвети - например съвета на официалната медицина да се храним с големи количества черен дроб и червено месо, за да наситим организма с желязо.
Омекотеното с плодове и чай лечебно гладуване не увеличава загубата на желязо и в повечето случаи лекува причините за евентуален железен дефицит. То намалява гениталното кървене при жените и размерите на миомните възли на матката. Ако кръвозагубата е от храносмилателната система, с програмата могат да се излекуват ерозии и язви по лигавицата на стомаха и червата. Има и случаи, при които анемията се дължи на недобро усвояване на желязо, фолиева киселина и витамини от групата B. Постигнатото с лечебен глад изчистване на организма възстановява способността за резорбция на тези важни за изграждането на кръвта съставки.
Така казва с усмивка Анелия Ангелова, която има дъщеря на 20 години. Точно преди 20 години, след няколко дълги гладувания под наблюдението на д-р Емилова, Анелия постига мечтата си да има дете. Дъщеря ѝ е едно от стотиците „гладни бебета“ на д-р Емилова, родени след периодични гладувания от родители, които са имали репродуктивни проблеми.
Анелия живее от 35 години в Испания, където има собствен бизнес. Идва в клиниката от 2001 г., почти не е пропускала година. Знае за д-р Емилова от родителите си и до днес е безкрайно благодарна и на нея, и на тях, че са й открили този начин на живот, и на д-р Красимир Иванов, който при ехографски преглед в клиниката на д-р Емилова открил тумор на баща ѝ, също лекар.
Анелия е вдъхновение за всяка жена, която не се отказва да бъде и активна в бизнеса, и добра и любяща майка, и да се грижи по най-добрия начин за здравето си!
Рецепта
Продукти:
300 г лапад
3 пресни картофа, големи
2 супени лъжици ориз
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
връзка копър или магданоз
вместо яйце: 1 супена лъжица смляно ленено семе в 1 лъжица вода
хлебни трохи или галета
подправки: червен пипер, мащерка, самардала, черен пипер
веган сирене – по желание
Приготовление:
Сместа се омесва, оформят се кюфтета и се пекат на фурна върху кухненска хартия.