Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. събуди нова, свежа енергия у жителите и творците в града под тепетата, а резултатът от нея е сякаш най-видим в „Капана“ - първия у нас квартал на творческите индустрии. Те включват всичко, което носи настроение и прави атмосферата в това арт пространство неповторимо: паветата, графитите, занаятчийските магазинчета, цветните знаменца, музиката и фестивалите, дизайнерските интериори на многобройните нови кафенета и барове.
„Капана“ е създаден като търговски квартал в началото на ХVІ век, когато Пловдив е част от Османската империя, носи името Филибе и е населен от занаятчии и търговци от всички народности. Мултинационалното тържище започва от Джумая джамия. Центърът му е около Куршум хан (бившите Централни хали), като през вековете разширява обхвата си до река Марица. Запазените и до днес наименования на улиците „Железарска“, „Златарска“, „Абаджийска“ и „Кожухарска“ подсказват какви занаяти са били развивани. През 20-те години на ХХ век започва застрояването на жилищни сгради в стил сецесион, неокласицизъм, конструктивизъм. Кварталът няма определена характеристика, но специфичният му чар е в тесните улички, пресичащи се под необичайни ъгли, за които модерното градоустройство е останало чуждо, в излъчващото се безвремие, в малките галерии и в множеството капанчета (кафенета, кръчми, ресторанти и клубове), от които идва и името „Капана“ - влезнеш ли веднъж, попадаш в капан от тесни улички, от които няма връщане назад...
С влезлите веднъж в този на пръв поглед малък и съвсем обикновен квартал сякаш се случва нещо необяснимо - усетили магията му, на никого не му се иска да напусне „Капана“. А тези, които си тръгнат, рано или късно пак се връщат, за да открият своите работилнички или да заживеят тук завинаги. Защото това е едно от местата не само в Пловдив, но и в света, заразено с най-много позитивизъм и усмивки. Няма уличка в творческия квартал, която да не е станала обект на нечие изкуство, в това число и на графитното изкуство. Стените между магазините, металните решетки на някои от тях, че дори и електрическите табла - всичко е преобразено от хората, които усещат духа на „Капана“ и искат да го изразят по един или друг начин.
Арт кварталът зад Централните хали вече си има и първия бирен бар с берлинско-шведски интериор, който собствениците са кръстили с необичайното за пивници име „Котка и мишка“. Вероятно защото не може да няма „Котка и мишка“ в квартал, носещ името „Капана“, шегуват се местни зевзеци. „Планираме скоро да направим среща на всички родни производители на крафт бира мини бирфест на улицата пред бара“, разкри Ивайло Дернев, единият от съсобствениците на „Котка и мишка“. Той е носител на наградата „Пловдив“ за журналистика. С колегата си Димитър Семков списва новинарския сайт www.podtepeto.com и културния портал visitplovdiv.com в... бирения бар, който е може би единственият в света със статут и на редакция. „Дори да не знаеш точния адрес, ще се ориентираш по дългата опашка“, така Иво Дернев рекламира бара, на който конкуренция по разнообразие на предлаганите напитки може да прави единствено „Сандъкъ“. И той като „Котка и мишка“ е подходящ за „напиване, първа среща с гадже или приятели и частни партита“, но за любители на... уискито. Бутиковият уиски клуб е автентичен военен парк със стари сандъци за маси, бар и рафтове, а за пепелници се използват фарове на стари зилове.
За по-непретенциозните клиенти и такива с поизтънели от безработицата портфейли и джобове идеалното място в „Капана“ е „Найлона“ (Nylon), където ви посреща лично неговият собственик, известен под тепетата с прякора си Вожда. Малцина са тези, които знаят истинското му име, но за сметка на това стотици са редовните клиенти на заведението, създадено по образ и подобие на Вожда. В „Найлона“ се събират хора на изкуството, тъй като кръчмата е и своеобразна галерия за картини и предмети с висока антикварна стойност. За разлика от повечето капанчета в „Найлона“ може да се чуе най-разнообразна музика - арендби, джаз, ретро, рок.
В самото начало на улица „Братя Пулиеви“ има четири заведения едно до друго. Там може да куфеете на електронна музика в „Мармалад“ или да се пуснете в караоке партито на сцената под него, да слушате фънк в Kanape, хип-хоп в MOVE или джаз в Basquiat Cafe & Boutique. Любителите на хардрока се събират най-често в своите кръчми в „Капана“ - Rock Bar Download, Sound trap, където често се организират арт партита и изложби на винили, и в No Sense. Там те делят един покрив с феновете на футбола в спортния бар с два големи екрана на втория етаж, където често има и турнири по джаги.
Любителите на кафето и чая могат да опитат най-доброто от световния пазар в Monkey House, „Чаената къща“ и Coffee&Gallery, а в съседство с „Капана“ могат да задоволят и най-изтънчените и претенциозни вкусове на почитателите на вкусната храна в куп капанчета. Безспорен хит е малкото и китно ресторантче „Паваж“, будещо симпатии заради вниманието към детайла и непретенциозната, но добре изпълнена с подбрани и свежи продукти кухня. Малкото бистро спечели две от кулинарните награди на България за 2016 г. - „Ресторант на читателите“ и „Вкусно място“.
Ресторант Terzo Mondo (“Третият свят“ в превод от италиански) в „Капана“ е любим на кмета на Пловдив Иван Тотев и неслучайно води тук ВИП гостите си от страната и чужбина. Собственик на заведението с божествена кухня според твърдения на редовните му клиенти е преселилият се за вечни времена в „Капана“ грък Никитас Хухутас. Той може да готви специалитети от Тайланд, Алжир, Мексико, Куба и куп екзотични държави, които е посетил. В менюто има само едно гръцко ястие - тиганция (ситно нарязано свинско с гъби, риган и лимон). Непретенциозни, но със страхотна национална кухня са двата турски ресторанта, които са комшии в „Капана“. В „Паша“ предлагат рядко вкусни пилешки крилца, печени на скара с домат, чушки и пилаф, пилешка кавърма, долма с тиквички, червена леща, патладжан кебап с телешко, агнешко, искендер кебап, лахмаджун, сутляш. Хлябът е безплатен. На „Софра“ се носи славата на най-доброто място в Пловдив, където правят дюнер и къпана баница. В „Капана“ турците съжителстват мирно и тихо с арменците от кръчмата „Ливано“, с холандците от ресторант „АмстердамЪ“, намиращ се до Джумая джамия и предлагащ европейска и средиземноморска кухня, с французите в „Тарт фламбе“ и италианците от „Maramao“. Тук в типична апенинска атмосфера може да се насладите на домашен хляб и пастет от дробчета, паста и сладкиши. Менюто е според сезона и се променя четири пъти годишно.
Кафенета, барове и
ресторанти стават сцена
Кафенетата, галериите, ресторантите и баровете в арт квартал “Капана” в Пловдив се превърнаха през миналия уикенд в сцена на спортни състезания, работилници, изложби, литературни прояви, клубни партита, кулинарни дегустации и прожекции на филми. Това стана по време на пилотното издание на “Капана е!” - новото събитие, което оживи квартала на творческите индустрии. Първата по рода си инициатива бе подкрепена от общинската фондация “Пловдив 2019” и бе с подчертан фокус към събития на закрито. Мотото на фестивала бе “Капана е Спорт, Музика, Изкуство, Кино, Природа, Кулинария и Игри!”. Идеята на организаторите бе да обогатят функциите на познатите места с нови събития и инициативи и да заредят мястото с още притегателна енергия за различни видове публика.