В състезанието за рибената чорба могат да кандидатстват всички заведения и домашни майстори, които вярват, че правят най-добрата вкусотия. Специално жури ще оцени предложенията и ще награди отличената рецепта с приз.
Още отсега майсторите се готвят за победа, обикаляйки рибната борса. По принцип рибената чорба става най- вкусна, когато е от много видове морски дарове- риби и миди. Тайната съставка вече всички я знаят- това е дивисилът така че в рецептите трябва да се заложи и на други магии за да са уникални.
Точно по време на състезанието, се очаква рибарите отново да влизат в морето за прясна риба. Сега са спрели заради явлението „карпуз мелтем“. Това е провеза с ветрове, които буквално разбъркват морето и се появяват винаги в края на август- сезонът на дините. Оттук и наименованието „карпуз мелтем“.
Така че прясната риба ще е гарантирана за приготвянето на рибена чорба в състезанието. Тъй като рибарите от Царево вече се похвалиха, че са наловили първия едър паламуд, възможно е той да падне в мрежите и на бургаските морски вълци и те да го приготвят на скара редом с рибената чорба.
Част от фестивала на рибата и виното ще е и демонстрация на приготвяне на паеля от Николай Тодоров – Ник, български представител и финалист на Световния шампионат във Валенсия, Испания през септември.
Тази година за петото си издание, фестивалът ще посрещне над 200 артисти и участници, които ще преобразят морския град в истинска фиеста на вкусове и звуци. Сред звездните изпълнители, които ще се погрижат за доброто настроение на публиката са Веселин Маринов, Гуна Иванова, група Rewind! с Владо Михайлов, бургаската формация Горещ пясък, Градския духов оркестър „Виво Монтана“.
Ще има още изненади – лятно кино, атрактивни шоу програми и незабравими моменти за малки и големи. Детска зона ще предложи много занимания и игри за най-малките фестивални посетители. И тази година фестивалната зона ще бъде разположена пред Експоцентър „Флора“ – любимото място за разходка и срещи на бургазлии и гости на града.