Въведоха температурен контрол на персонала в хотели и заведения
Кризата с коронавируса вече нанася щети на градския туризъм във Варна. Близо половината от резервираните бизнес мероприятия са отменени, а на тези, които все пак се провеждат, идват много малко от поканените участници, каза пред "Труд" председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев.
За да се осигури безопасност на клиентите, заведенията и хотелите са въвели стриктен филтър на персонала. Закупени са дистанционни термометри, с които ежедневно се мери температурата на всеки служител преди смяна. В по-големите хотели предстои да бъдат монтирани и термокамери. Отделно всеки ден работещите подписват декларации за здравното си състояние. Въпреки мерките дори най-оборотните заведения в града, в които обичайно трудно се намира място без резервация, през последните 2 дни са полупразни, установи "Труд". Стопаните им твърдят, че ако картината не се промени скоро, ще затворят и без принуда, тъй като оборотът не стига дори само за издръжка на персонала.
Най-застрашени от ограниченията са малките и средни фирми от сектора. Браншовите организации очакват държавата да ги подкрепи, като приеме механизми за подпомагане на бизнеса чрез освобождаване от осигуровки, осигуряване на безлихвени кредити на застрашените от фалит и в краен случай - чрез разсрочване на данъци.