Лукът потиска възпалителните процеси в организма и укрепва имунната система

Лукът потиска възпалителните процеси в организма и укрепва имунната система

Лукът съдържа витамини и минерали, фибри и много фитонутриенти. Благодарение на уникалния си химичен състав, той потиска възпалителните процеси в организма и укрепва имунната система, обясни в интервю за радио Sputnik Наталия Нефедова, диетолог, член на Асоциацията на диетолозите на Канада.

Особено полезен е за хора с диабет, сърдечно-съдови или онкологични заболявания. Богатият вкус на лука също ще помогне за намаляване на приема на сол, допълва диетологът.

Лютивият зеленчук обаче не трябва да се възприема като лекарство, което трябва да се „приема“ само от тези, които вече са болни. По-добре е да се яде редовно, за профилактика, смята Нефедова.

Погрешно е да се смята, че човек, който яде лук, има специфичен дъх - миризмата на лука всъщност е от кожата на човек, защото веществата, които миришат, се отделят с потта.

Все пак трябва да се има предвид, че лук не трябва да консумират хора с непоносимост към него, както и такива със заболявания на червата, гастрит или хора, които имат киселини.