Маутай – китайска ракия до 53 градуса, кръстена на град

Маутай – китайска ракия до 53 градуса, кръстена на град

Няма как да сте в Китай и да не чуете за любимата им напитка, която е и национално питие там, а именно – Маутай. 

Всъщност това е силна алкохолна напитка, която е взела името на град Маутай. 

Определено този алкохол е предназначен за любителите на „твърдия” вкус. 

Маутай е станала почти задължителна на официалните държавни банкети в Пекин и презентации в чужбина. 

Тази гордост на Китай се е превърнала в символ за качество и престиж.

История на Маутай

Маутай е първият китайски твърд алкохол, достигнал мащабно производство със 170 тона годишно.

През 1915 г. трите най-големи производители на Маутай съвместно представили своите продукти на Световното изложение в САЩ по случай построяването на Панамския канал. Именно там напитката е отличена, като получава първия си златен медал. 

През 1951 г. вече трите най-големи фабрики са обединени в единна държавна спиртна фабрика „Maotai“. 

През същата година този вид ракия е признат за национална напитка в Китай. Към днешна дата се продава на свободния пазар, като обикновено се консумира при специални поводи, но също така и в ежедневието.

Начин на производство

Напитката се прави от ферментирало сорго, което е вид житна култура, издържаща на засушаване и не съдържа глутен. Алкохолното съдържание пък варира от 35% до 53%.

Соргото се промива и попарва за омекване на зърната. Следва добавяне на закваска от пшеница, за да може да стартира ферментационният процес.  

Самата закваска отлежава цели 6 месеца. После зърното се поставя в шахти в земята и се „запечатва“ с кал.

Производственият процес продължава около година. В рамките на 1 година се извършват 9 промиване, 8 ферментации и дестилации. Следва стареене в продължение на една до 5 години обикновено, в запечатани, ръчно изработени, глинени делви.

Продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на уникалния аромат на Маутай. 

Как да консумираме правилно „китайското чудо“

Традиционно в Китай, Маутай се консумира на стайна температура без добавяне на вода или лед. Може да опитате от напитката преди хранене, както по време на или пък след като вече сте хапнали. 

Ако алкохолният градус ви е много силен, можете да добавите малко вода, сода или лед. Също така може да изстудите ракията предварително за по-лесното ѝ възприемане. 

При наздравица се счита за редно да изпиете цялата чашка, като по този начин ще покажете уважение към домакина като първо се чуквате за наздравица и се стремите да държите чашката в основата с двете ръце.  И все пак, на тези от вас, ако им се стори, че Маутай е нещо твърде силно, то е добре да отпиете на малки глътки. 

Начин на сервиране

Този алкохол се сервира в малки чашки (10-15 мл.). Те са подобни на на нашите „юзчета“, но с по-различна форма. 

Освен това, вече доста често срещано е в баровете Маутай да се пие и в шотове. 

В много страни вече има и специални коктейли на основата на Маутай, като те се сервират в по-големи и дебели чаши. При коктейлите вече е позволено да се добавя към напитката и лед. 

Маутай в България

И макар китайската ракия да не е едно от най-консумираните питиета в България, то у нас има определен период от годината, когато се вдигат Маутай наздравици. През декември се провежда традиционна Маутай коледна вечеря, когато в столичен ресторант се отбелязва китайската култура. 

Освен това събитие, тепърва предстой още едно подобно. 

Това ще бъде събитие на отворени врати и споделяне на Китай, китайски традиции, храни и напитки. То ще се състои в Китайския културен център (София, ул. “Георги С. Раковски” 77) на 20, 21 и 22 януари. 

Тогава с Маутай в ръка желаещите ще могат да споделят емоцията и преживяването при посрещането на Новата година на Заека.

Маутай може да не е за всеки вкус... но си заслужава да се опита поне веднъж този силен, алкохолен градус...

Най-четени