За продукти от пилешко месо по стандарт „Стара планина”
По-малко вода вече трябва да съдържа кебапчето и кюфтето от пилешко месо по стандарт „Стара планина”. Това предвижда промяна, приета от Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от агенцията пред „Труд”.
Новите изисквания вече са публикувани на сайта на БАБХ. Досега беше разрешено в кебапчетата и кюфтетата от пилешко месо да има 70% водно съдържание, а сега вече границата е 63 процента. В същото време се увеличава съдържанието на мазнини - от 15% досега на 21 процента според новата рецепта.
Запазва се обаче съдържанието на сол - 2 на сто. Според документа заготовки на кюфтета и кебапчета вече ще предлагат охладени при 1 до 4 градуса, а не както досега - при 2 градуса.
От БАБХ напомниха, че стандартът „Стара планина” не е задължителен, но производителите, които посочват, че продуктите им отговарят на него, трябва да спазват рецептата.