„Обогатеното“ с хормони мляко: бомба със закъснител

Има ли яйца от щастливи кокошки? Вероятно. Но мляко от нещастни крави – със сигурност има, и то е в магазините.

Другата гледна точка

В своите лекции д-р Емилова призовава да се намали или изключи консумацията на мляко и млечни продукти. Защо? Отговор от самата нея.

„Перлите не са на брега. За да ги имаш, трябва да се гмурнеш.“ Китайска мъдрост

Хората са единствените бозайници, които продължават да пият мляко дори след като са отбити от майките си. С майчиното мляко бебето получава суроватъчен протеин и минимално количество казеин в точното съотношение, така че да ги усвои по най-добрия начин. С него то си осигурява лактоферин и лизозим, които потискат развитието на болестотворните бактерии в стомахчето му и се грижат за баланса на добрите бактерии. С майчиното мляко бебето получава и секреторен имуноглобулин – специфични антитела,  предпазващи невръстния организъм от вируси и бактерии.

Всяка среща с мляко на друг бозайник е изпитание за организма на кърмачето. Кравето мляко е най-добро за теленцата – заради големите количества белтъци в него те натрупват повече от сто-двеста килограма само за месеци. А бебето расте с грамове! То не се нуждае от голямото количество белтък, нито от голямото количество растежен хормон в кравето мляко. Ако е на изкуствено мляко, адаптирано от краве, бебето получава голямо количество казеин, който не е приспособен за неговата нежна храносмилателна система и я затруднява. Децата, хранени с адаптирани млека, развиват по-често алергии, автоимунни болести и са по-податливи на инфекции точно заради това. 

Млякото е изпитание и за организма на възрастните хора, защото с него те приемат хормоните и антибиотиците, с които са хранени животните. Един от тези хормони, с които се стимулират промишлено отглежданите животни, за да дават повече мляко, е растежният хормон.

Все повече изследвания свързват редица тумори с приемането на този растежен хормон от прясното краве мляко. В Китай ракът на гърдата е бил непознато заболяване. Но през последните 30 години китайците започнаха да се хранят малко по малко не само с ориз и зеленчуци, а и с много млечни по подобие на западните страни. И ракът на гърдата при китайките скочи не с проценти, а с пъти. От средата на миналия век в Япония има бум на рака на простатата. Изследвайки промените в начина на живот при японците, изследователите стигат до удивителния извод, че консумацията на млечни продукти е увеличена седемкратно! Тези изводи са подкрепени и с лабораторни експерименти, в които ракови клетки се третират с прясно краве мляко. Млякото стимулира растежа на туморните клетки, заключават изследователите. 

Но нали млякото и млечните продукти ни предпазват от остеопороза? Нали са толкова богати на калций, нужен на костите при физически натоварвания? Съвременните изследвания ни дават достатъчно материал за преосмисляне и на това чисто маркетингово клише, с което сме живели десетилетия. Най-напред, млякото, което купуваме от супермаркета, е от крави, отглеждани промишлено. Да подчертаем още веднъж ясно: това означава животни, стимулирани да дават мляко с различни хормони, включително и опасния растежен хормон и антибиотици. Животни, хранени с генно модицифицирана храна, за да наддават по-бързо. Третирани с химически субстанции, за да станат и „по-млечни“,  имат удължена лактация, да дават повече мляко. Лабораторните изследвания на това мляко установяват различия с млякото на пасищните животни - при промишлено отглежданите казеинът в млякото е в много по-голямо количество, но пък то е по-бедно на витамини и ензими.

Млякото на промишлено отглежданите животни съдържа съединения, резултат от третирането с хормони и антибиотици. Така хранителната промишленост увеличава печалбите, изсмуквайки по-големи количествата мляко от нещастните крави. А това мляко в повечето случаи е и обработвано, пастьоризирано, “обогатявано“ с калций и витамини по химичен път. Всъщност, при пастьоризацията му се унищожават витамините, ензимите и калцият в него. Добре е и това да се знае. 

Киселото мляко пък, което ядем сега, рядко съдържа Лактобацилус Булгарикус. Докато млякото на нашите баби и дядовци освен този безценен микроорганизъм, е съдържало и други полезни за човешкия организъм бактерии. Така че, когато си мислим, че правим полезни неща за тялото си, е възможно да правим груби грешки. Затова - да четем повече, да сравняваме, да се опитваме да стигнем до истината. И да се научим да квасим собствено кисело мляко от прясното на пасищни животни, ако не можем без него и го обичаме - не е трудно.

Тя е Нина, на 88!

Нина Георгиева отслабва с близо 30 кг и хвърля бастуна след няколко посещения в клиниката на д-р Емилова. 

А усмивката и благият ѝ поглед са поне половин век по-млади. Малко са хората на нейната възраст, които идват в клиниката ни и наравно с по-младите гладуват 20 дни на плодове и чай, правят разходки, гимнастика, и са все усмихнати и пълни с оптимизъм през цялото време! Тя е Нина Георгиева, един от най-прекрасните и вдъхновяващи хора, които са идвали при нас!

Нина за първи път дойде през 2019 г., подпирайки се на бастун, за да може да се придвижва въпреки болките в коленете и огромното тегло за невисокия ѝ ръст – 110 кг! А сега тежи 29 кг по-малко!!! И се движи бавно, но леко и уверено, без бастун.

Какво казва за себе си  великолепната Нина:

„Аз съм по професия инженер-геодезист, работила съм на всички големи български язовири. Тогава се строеше много. Пътувах непрекъснато и естествено, хранех се нередовно, нездравословно, с много месо и сирене. Дойдох при д-р Емилова заради тромбозата на краката. Лекуваха ме с инжекции хиалуронова киселина в коленете. Имах и подагра, силно увеличена пикочна киселина. Мислех си, че е късно за такъв режим на плодове и чай, но се оказа, че не е така. От лекциите на д-р Емилова научих, че спирането на млечните храни, които аз много обичах, ще помогне на ставите да се възстановят. Казеинът в млякото пречи на образуването на синовиална течност в ставите, каза д-р Емилова на една от своите лекции. Бях изумена: та това е обратното на всичко, което са ми обяснявали за ставите от години! И аз го направих – спрях млечните, започнах да се храня внимателно, разумно, природосъобразно, да правя периодични гладувания. Всяка година най-малко веднъж правя по 20 дни на плодове и чай с мед и се захранвам 10 дни. Успях да си върна голяма част от подвижността и енергията, а това не е малко на моята възраст! Чувствам се прекрасно. Сега тежа 81 кг, но искам още по-лека да стана.

Вдовица съм и трябва да се грижа сама за себе си и да помагам на семейството на единия от синовете ми, който има множествена склероза. Той завърши магистратура по финанси в САЩ, работи 10 години там. А после още 10 години беше регионален директор на голяма чуждестранна банка у нас. От стреса и напрежението се разболя. Имам две внучки от него. И трима правнуци от големия ми син, който е от 1989 г. в САЩ, където работи като програмист.

Искам да кажа на всички, че никога не е късно да се погрижите за себе си и да отворите ума си и сърцата си за ново познание. Трябва да минаваме достойно през живота.“

Благодарим ти за мъдростта и достойнството, което носиш, прекрасна Нина! За уроците и любовта, която излъчваш! Бъди здрава!

Най-четени