Много е писано и казано за опасностите от палмовото масло. Много от нас са наясно с рисковете от използването на продукти, съдържащи този компонент, но въпреки това, продължаваме да подценяваме опасността от него.
Експертите на СЗО отдавна са установили, че консумацията на палмово масло води до затлъстяване и развитие на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Най-тъжното е, че експертите са абсолютно сигурни, че настоящата ситуация вече не може да бъде пренебрегната, тъй като се превръща в глобален проблем.
Към това зло се добавя и отрицателното въздействие върху околната среда. Нарастващата консумация на палмово масло причинява стабилен растеж на плантации с маслодайната палма Elaeis guineensis, което води до унищожаване на тропическите гори и изтощаване на почвата. Щети причинява и самото производство, създавайки огромно количество отпадъци, чието изхвърляне не притеснява производителите.
Авторите на доклад на СЗО сравняват индустрията с производството и реализацията на палмовото масло с тази на тютюневата и алкохолната промишленост. Аналогията се прави не само по отношение на нивото на отрицателно въздействие върху човешкото здраве и околната среда, но и в мащаба на лъжите на рекламодатели и лобисти, които поставят собствената си печалба над благосъстоянието на цели поколения хора.
Документът призовава политици, общественици и медицински специалисти да обърнат внимание на тревожната тенденция и да преразгледат отношението си към този продукт. Това ще помогне за сериозно намаляване на отрицателното въздействие на тази индустрия върху здравето на човечеството и екологията на много региони на планетата.
Защо именно палмово масло?
Каква е причината въпреки огромния избор на мазнини, достъпни за съвременните производители на храни и полуфабрикати, палмовото масло е предпочитано? Факт е, че тази растителна мазнина има ниска цена. Тук също играе роля и факта, че съдържанието на наситени мазнини в палмовото масло е много по-високо от това на маслата, получени от други растения.
Големият дял на наситените мазнини предполага, че растителните мазнини са по-малко вредни за хората от тези, получени от животински суровини. Производителите обичат да изтъкват този факт, като убеждават всички в безвредността, а понякога дори и в ползите от палмовото масло. Но след поредният подробен доклад, базиран на 48 научни изследвания, представен на целия свят, лобистите на опасния продукт нямат достатъчно аргументи.
Експертите на СЗО са свършили значителна работа, проучвайки връзката между увеличаването на коронарната болест на сърцето и увеличаването на консумацията на палмово масло. Проучванията са проведени в 23 държави, където търсенето на продукта е най-голямо. Установено е също, че използването на този вид растителни мазнини допринася за повишаване в кръвта на „лошия холестерол“ (LDL), който е основната причина за атеросклерозата.
Авторите на доклада признават също, че статии за безвредността и дори ползите от палмовото масло периодично се появяват не само в пресата, но и в научни списания. Подробният анализ на тези публикации показа, че от деветте такива доклада, които се появяват през последните години, четири са написани в Малайзия, която е един от най-големите производители на палмово масло на световния пазар. Авторите на статиите са служители на Министерството на земеделието на Малайзия, които са отговорни за развитието на тази конкретна индустрия.
В тази връзка авторите на доклада сериозно поставят под въпрос достоверността на изследванията, описани във въпросните „научни“ трудове. СЗО подчертава, че схемата е подобна на тази, използвана от производителите на алкохол и тютюн, за да убеди потребителите в относителната безопасност на продуктите, които представляват очевидна опасност за здравето.
Докладът също така съдържа информация, че за първи път СЗО и ФАО (звеното на ООН, отговарящо за земеделието и храните) обявяват опасностите от палмовото масло още през 2003 г. Въпреки това през последните години потреблението и производството на тази мазнина расте. Отбелязва се, че от 1995 до 2017 г. консумацията на палмово масло се е увеличила четирикратно!
Потреблението се засилва и от тясното сътрудничество между компаниите за производство на палмово масло и хранителните компании. Съвместните им усилия организират не само сериозна информационна подкрепа на опасния продукт, но и популяризирането му по официални канали на министерско ниво.
Лобистите по целия свят активно се противопоставят на опитите да се задължат законно производителите на храни да информират потребителите, че даден продукт съдържа палмово масло. Днес в състава на продуктите могат да се намерят около 200 различни наименования на това вещество, например „растителна мазнина“ или „мазнини от растителен произход“, но рядко се споменава палмово масло.