Намалете колбасите до веднъж седмично
Свикнали сме с твърдението, че депресията ни кара да ядем неконтролируемо, но специалисти по хранене предупреждават, че, обратно, някои храни могат да потиснат настроението ни и да доведат до депресия.
На първо място това са полуфабрикатите. В лудия ритъм, в който живеем, практически не остава време за готвене и затова такива кулинарни помощници са добре дошли. Но вредата, която причиняват, абсолютно не си струва. Експертите силно препоръчват да се консумират преработени храни не повече от четири пъти месечно, за да се избегнат много тъжни последици: повишен риск от рак, различни сърдечни заболявания, затлъстяване, храносмилателни заболявания. Рискът от депресия при редовна консумация на преработени храни се увеличава с 40% - струва си да се замислим.
Любимите сандвичи със салам също трябва да оставите настрана. Факт е, че колбасите отнемат много време, за да бъдат усвоени. За да направи това, организмът се нуждае от голямо количество енергия, която би могла да се използва за възстановяване на тялото, включително на нервната система. Ето защо, ако не можете да си представите сутринта без колбас, намалете консумацията му до веднъж седмично.
Сладките храни подобряват настроението, помагат да преминете през трудни моменти в живота. Лошото е, че сладкото бързо пристрастява и има пагубен ефект върху здравето. Изследвания са установили, че захарта не само допринася за наддаване на тегло, проблеми със сърцето, бъбреците, панкреаса и някои други органи, но също нарушава съня, причинявайки депресия при 5-10% от хората.
Кафето е напитката, без която не можем да си представим живота. Просто не се увличайте по него. То съдържа кофеин, който активно стимулира централната нервна система. Когато в организма има излишък от него, човек започва да развива раздразнителност, тревожност и безпокойство. Това е особено опасно за тези, които са в състояние на хронична умора, липса на сън и стрес. Особено чувствителни са хората, които вече са диагностицирани с панически разстройства и с депресия. В техния случай към симптомите ще се добавят и виене на свят и проблеми с концентрацията.
Белият ориз е храна с висок гликемичен индекс, който е рисков фактор за депресия. През 2018 г. учени направиха изследване, за да разберат кои въглехидрати са свързани с психични разстройства. Оказа се, че хората, които редовно консумират храни с висок ГИ, са с 30% по-податливи на депресивно разстройство (или вече са страдали от него). Към ориза можете да добавите и картофи, бял хляб, варени моркови, мед и някои плодове (диня, ананас, банан, круша и праскова). Наблегнете на храни, богати на диетични фибри, като кафяв ориз, киноа, овесени ядки, семена от чиа.