Тиквата е популярен сезонен продукт, но не е подходяща за всекиго, предупреждават специалисти по хранене.
Поради високия гликемичен индекс и други характеристики употребата й може да повлияе неблагоприятно на здравето на хора, имащи проблеми с нивата на кръвната захар. Тиква е по-добре да не се яде при гастрит, диабет, алергии, камъни в жлъчката и бъбреците, остър панкреатит. Когато използвате тиква, проучете нейния ефект върху червата. Ако те са по-чувствителни, може да провокира диария.
Този продукт увеличава болката при хронично възпаление на панкреаса. Храни, които помагат за производството на важни панкреатични ензими, са авокадо, ананас, киви, джинджифил. Симптоми като киселини, загуба на тегло и гадене могат да показват проблем с производството на тези ензими.
Има един важен нюанс, на който трябва да обърнете внимание при избора на тиква - кората й да е плътна, но не и "дървесна". Тъмните петна по нея показват процес на гниене. Зрелите тикви имат тъмна и суха опашка.