Как да го измерим, как да си съставим план за редуцирането на наднорменото тегло и как да го изпълним
Режимът на плодове и чай с мед е лек, когато човек е мотивиран
„Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто – да го направиш.“ Тази, казана с усмивка мъдрост, е на големия писател Йордан Радичков. Сякаш е написана точно за хората, които водят дълга и неравна борба с килограмите. Да, всичко започва с мотивацията. С усещането, че носиш тежест, че не се чувстваш добре. Понякога това усещане обзема и хора, които на пръв поглед са стройни и нямат излишни килограми. Кое е нормалното, оптималното, „идеалното“ тегло? За всички ли важат установените норми за теглото? Да чуем отговорите на един лекар с близо 30 годишна практика в холистична клиника, през която са минали десетки хиляди пациенти с наднормено тегло, затлъстяване и куп болести като следствие от това. Д-р Красимир Милев отговаря на ваши въпроси.
1. Как се определя нормалното телесно тегло в лекарската практика?
В медицинската практика нормалното телесно тегло най-често се определя с помощта на индекса на телесна маса (ИТМ, или BMI). Той е мярка за телесните мазнини въз основа на височината и теглото. Изчислява се, като теглото на човека в килограми се раздели на неговия ръст в метри на квадрат. След това полученото число се сравнява със стандартизирана диаграма, за да се определи дали пациентът е с поднормено, нормално, наднормено тегло или затлъстяване. Световната здравна организация определя следните категории за ИТМ:
- Поднормено тегло: под 18,5
- Нормално тегло: 18,5 до 24,9
- Наднормено тегло: 25 до 29,9
- Затлъстяване: равно или по-голямо от 30
Например, ако човек тежи 70 кг и е висок 1,75 м, неговият ИТМ ще бъде:
(70 kg / (1,75 m)²) = 22,86
ИТМ обаче не отчита фактори като мускулна маса, костна плътност и състав на тялото, така че не е универсален показател за телесния състав. Въпреки това, той остава широко използван инструмент за оценка на общите рискове за здравето, свързани с наднорменото тегло.
2. Какви са другите предимства и недостатъци на този метод за определяне степента на затлъстяване?
Предимствата на използването на BMI за определяне на степента на затлъстяване включват неговата простота, ниска цена и масово разпространение в клиничната практика. За повечето хора той е сравнително точна мярка, тъй като взема предвид както височината, така и теглото. Доказано е и че ИТМ е свързан с риска от някои болестни състояния като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, жлъчнокаменна болест и някои видове рак.
Използването на ИТМ има и някои недостатъци. Той не взема предвид фактори като мускулна маса, полови, етнически, възрастови и други индивидуални различия. Това означава, че атлетите, хората с висок процент вода в организма, или тези които са загубили мускулна маса поради стареене, могат да бъдат погрешно класифицирани само въз основа на техния ИТМ. Също така индексът не отчита разпределението на мазнините в тялото, което има важно значение за здравето.
3. Какви други методи за определяне на оптималното телесно тегло съществуват?
Най-често се измерва обиколката на талията или се изчислява съотношението между размера на бедрата и талията. За лекаря дебелината на кожната гънка на различни участъци по тялото също е критерий за степента на затлъстяване. Опитният холистичен лекар може да определи риска от хипертония и сърдечно-съдови заболявания само по обема на висцералните мазнини – това са мазнините, които се натрупват във и около вътрешните органи. Когато черният дроб е претоварен и не може да „поеме“ повече мазнини, те се отлагат там, където има свободни „складови площи“ - предимно по органите в коремната кухина. (За точното им измерване се прилагат рентгенови методи, които въпреки точността си, са скъпи и неудобни за използване в ежедневната практика.)
Като метод за определяне на оптималното тегло биоимпедансометрията съчетава най-голям брой предимства. Тя се прави със специален апарат, който измерва общото тегло и електрическото съпротивление в определени зони на тялото. Тъй като отделните тъкани имат различна проводимост, от събраните данни се получава резултат, доста точно описващ телесния състав, включващ вода, мазнини, а понякога мускули и кости. Тези показатели се съпоставят с нормалните за възрастта, пола, ръста и спортната форма на изследвания. В нашата клиника тези измервания се правят с апарат Танита в началото на програмата, на отделни етапи и в края й.
4. Как да си направим работещ план за сваляне на килограми? Това е важен момент от борбата с наднорменото тегло и затлъстяването. Огромен брой хора, които идват при нас, са опитали всякакви диети, но без резултат. Други са вземали години наред лекарства и добавки за редукция на килограмите, но това само е влошило състоянието им. Ние предлагаме друго, трайно решение на проблема: цялостна промяна в начина на живот. Предписваме режим, който е в зависимост от здравословното състояние на пациента, от целите, които си поставя и от неговата мотивация, разбира се. Режимът на плодове и чай с мед е лек, когато човек е мотивиран и когато е с подкрепата на лекар. На практика това е нискоенергийно хранене, затова винаги програмата води до редукция на тегло, но при различните хора това протича с различна скорост. В първите дни на режима започва изхвърляне на излишната вода, което е по-обилно, ако тя е била заради прекаляване със сол. Това може да доведе до бързо спадане на теглото с няколко килограма. Едновременно с това обмяната превключва от външни (хранителни), към вътрешни източници на енергия, които на първо място са натрупаните резервни мазнини. Колкото повече са те, толкова по-бързо е отслабването, така че човек с тегло над 100 кг може да отслабне с над 10 кг за 20 дни плодолечение, докато този тегло 60 кг няма да свали повече от 2 кг.
5. Всеки, който е решил направи лечебно гладуване, се пита: няма ли да ми липсват протеини (белтъци) при този режим? На практика вредните хранителни навици на повечето съвременни хора водят до системно претоварване на тялото с животински мазнини и белтъци, което се вижда и от изследванията им при постъпването. Тези вещества са една от причините за масови заболявания като високо кръвно, диабет, подагра, бъбречни камъни. Ако искат да са здрави, пациентите с подобни проблеми трябва да изчистят тялото си от токсините, които се натрупват с животинските храни, и менюто си от излишните белтъци, от които тялото не се нуждае. Именно затова суровият плодолечебен режим действа оздравително. Не трябва да се забравя, че белтъците са функционални и структурни елементи на тялото, а не енергийна резерва и затова то не се разделя лесно с тях, освен ако теглото не слезе доста под нормалното.
6. Какво поддържа мускулната маса по време на плодолечението? Състоянието й се определя от множество фактори: хормони, минерални вещества в организма и най-вече от двигателна активност. В нашата клиника физическата активност е важна част от комплексното лечение. Благодарение на нея мускулната маса не само не намалява, а се подобрява съотношението ѝ спрямо мазнините. След преминаване от плодолечение към захранване, се включват разнообразни растителни храни, част от които са богати на пълноценни белтъци.
7. Как да поддържаме теглото си след плодолечение? Може ли веганското хранене да осигури необходимото количество белтъци на човешкото тяло? Много от хората, които в нашата клиника се разделят не само с килограми, но и с болести, тръгват по пътя на веганството. Други намаляват драстично животинската храна в менюто си. Растителната храна може да осигури достатъчно протеини за човешкото тяло. Веганите могат да си набавят необходимите белтъци от различни растителни източници като бобови растения (грах, леща, нахут), ядки и семена, зърнени като лимец, киноа или кафяв ориз, соеви продукти като тофу и зеленчуци като спанак и броколи. Богати на белтъци са гъбите, маслините и авокадото. Ключово изискване е обаче храненето да бъде разнообразно, за да могат отделните продукти да се допълват по отношение на аминокиселинния си състав.
Визитка
Д-р Красимир Милев е роден през 1971 г. Завършва медицина през 1996 г. във Варна и решава да продължи развитието си в областта на холистичната медицина. През 1998 г. започва работа в клиниката (тогава Център за лечение с плодове на д-р Емилова). От 2002 г. е главен лекар на клиниката, наблюдавал е и активно участвал в лечението на голяма част от десетките хиляди пациенти, преминали през лечебното заведение. Д-р Милев има докторска степен по алтернативна медицина към университета в Калкута, завършил е курсове по ароматерапия и е член на международното общество по холистична медицина. Автор е на множество публикации на тема природосъобразно хранене и здравословен начин на живот.