Учени откриха вещество в шипката, което убива раковите клетки в мозъчните тумори

снимка: Анна Глушенкова/ТАСС

Вещество, което унищожава раковите клетки в мозъчните тумори, е открито в шипките от учени от Томския държавен университет (TSU). В този малък плод са идентифицирани общо 48 нови полезни за медицината съединения, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на университета.

„Учените успяха да открият, например, яцеозидин в плодовете за първи път. Доказано е, че той може да унищожи раковите клетки при мултиформения глиобластом, най-често срещаната и агресивна форма на мозъчния тумор, който противодейства на развитието на рак на кожата, рак на дебелото черво и остеосаркома”, се казва в съобщението.

За целите на изследването в Камчатка са събрани три вида горски плодове: шипки (Rosa acicularis), тъп шипка - позната и като тъпата кучешка роза (Rosa amblyotis) и набръчкани - шипки ругоза (Rosa rugosa). Използвайки въглероден диоксид, който е най-екологичният и нетоксичен разтворител, учените успяха да идентифицират максималния брой съединения: 283 химични съединения, 48 от които бяха открити в шипките за първи път.

Проучването установи, че една порция горски плодове съдържа около 6,5% от хранителните вещества, които могат да бъдат извлечени. Бодливата шипка (Rosa spinosissima) съдържа 84 уникални съединения, които не могат да бъдат намерени в други плодове. Съставът на три растения от един и същи род съвпада един с друг само с 22%.

„Резултатите от нашата работа могат да бъдат използвани за ефективно производство на биологично активни вещества, задълбочено изследване на свойствата на шипките и производството на нови лекарства“, се казва в съобщението на съавтора на статията и директор на висшето инженерно училище (AES) "Agrobiotek" д-р Кирил Голохваст.