Храни сгъстяват кръвта, причиняват тромби

Храни сгъстяват кръвта, причиняват тромби

Опасност за сърцето

Бананите не са чак толкова полезни

Човешкото сърце има ресурс да работи 150 години, стига да не му пречим. То не обича стрес, мазна храна, алкохол – неща, които съвременният човек му поднася в изобилие. Ако е трудно да се справим със стреса, то можем да повлияем поне на храненето и навиците си. На първо място е добре да ограничим мазното месо. Можете да си доставите белтъчини и от растителни храни като авокадо, ядки, бобови, зехтин. 

Кафето може да доведе до образуване на тромби и повишаване на холестерола. Образуват се плаки, които стесняват и запушват кръвоносните съдове. Затова го ограничете до разумни количества. 

Колкото и странно да звучи, елдата също не се препоръчва в прекалени количества. За тази храна се твърди, че е полезна, защото съдържа витамини от групи A, D, C, E, както и всички от група B, и подобрява съсирването на кръвта. Но ако я ядете твърде често, възниква риск от тромбоза.

Храна, която подобрява съсирването на кръвта заради наличието на витамин К, са бананите. Те обаче имат високо съдържание на прости захари и могат да повишат нивата на глюкозата и така да доведат до кръвни съсиреци. Затова тези плодове не се препоръчват на хора с разширени вени, тромбофлебит и хипертония, на прекаралите инфаркт или инсулт.