Коломба с шоколад и ягоди 1 кг с марката Dolce&Gabbana се предлага за 175-180 лева
Линда Петкова прави козунаци само по заявка
Черни с активен въглен и дубайски козунаци са тазгодишният хит на пазара за сладки великденски изкушения. Цената на черните е 10 лв. за 330 гр, и 40 лв. за килограм, а на дубайските - от 40 лв. до 130 лв. В най-бутиковите и претенциозни пекарни могат да се намерят на далеч по-високи цени.
Маниаци твърдят, че черните козунаци са по-здравословни заради способността на активния въглен да абсорбира токсини (известно е, че в медицината се използва при натравяния). Производители обаче признават, че това не е вярно и че има разлика между въглена, който се влага в хранителната промишленост и този за медицински цели. Майсторите пекари обясняват, че черният цвят е само въпрос на шик и наричат този продукт бутиков.
Във фейсбук под постове с черни козунаци се вихрят дълги дискусии. “Наистина погребахте всички традиции и обичаи. Този тип козунаци може и да са вкусни, но самият цвят те кара да не ги опиташ”, “Изглеждат отвратително, не бих ги опитала, въпреки че обичам козунак. Идват ми в повече”, “Приличат на изгорели”, четем в коментарите на потребителите.
Дубайският козунак е истинско тържество на шамфъстъка. Той не просто съдържа крем от пистачио, а е изцяло посветен на него.
Крем от шамфъстък има във всеки фитил от сплетеното сладко изкушение, върху него също има обилна зелена заливка от шамфъстък, а върху заливката - поръска от шамфъстък. В заливката има още тахан и кадаиф. От пекарните, които го предлагат, обясняват, че влагат около 500 гр крем във всеки козунак, което вдигало цената му. Около 30 лв. струва 400 гр крем пистачио, внос от Турция. Безглутеновият е около 50 лв.
Панетоне с квас предлагат бутиковите пекарни. Цената им е от 20 до 50 лв. Оригиналните италиански могат да се намерят в широк ценови диапазон, в зависимост от това откъде се купуват. Във веригите започват от 7-8 лв., а в специализираните магазини за сладкиши и кафе стигат до 60-70 лв.
За най-претенциозните и искащи да смаят гостите си по Великден има и още по-скъпи предложения - Коломба с шоколад и ягоди 1 кг с марката Dolce&Gabbana се предлага за 175-180 лева, а малките козуначета от същата марка, които са по 200 г. струват по 43 лв.
В кутията на луксозния Dolce&Gabbana има течен шоколад и нож, с който да се маже.
Още в първия ден от страстната седмица Линда Петкова (съпругата на Кирил Петков от ПП) съобщи на сайта на сладкарницата си, че няма да има “свободни козунаци”. Всички щели да са със записване, по заявка, което започна на 21 март и приключи на Велики понеделник. В сайта е посочено, че тазгодишната изненада е малък вариант на безглутенов козунак от 500 гр с черен шоколад и ядки по избор, без добавена захар. Цените, на които Линда предлага великденския сладкиш са от 34 лв. за 500 гр. и 59 лв. за 1 кг.
За първи път, откакто имаме изобщо дейност и регистрирана фирма, имаме толкова много работа този Великден. Предлагаме продукти освен с активен въглен и с различни брашна - конопено, кайсиево, брашно от черен кимион и др. От 2018 г. продаваме хляб с активен въглен, а от 2022 г. в асортимента на нашата пекарна включихме и козунак с тази съставка. Сега продажбите са рекордни - за 12 часа и половина в един ден сме оплели над 300 козунака. Може да кажем, че продажбите са с над 300% в сравнение с предишния Великден. Козунаците с активен въглен започнаха да се купуват все повече, защото будят възмущение, ентусиазъм, показват различност, събуждат емоция. Това подтиква хората да ги опитат. Реагират първо очите, после останалите сетива и вкусови рецептори. На вкус са като класическия козунак. Съдържат същите съставки -мляко, масло... брашното е бутиково, а набухвателят е квас. Технологията е фирмена тайна. А специфично за активния въглен, той не е като в аптечната мрежа. Внесен е от Нидерландия, позволен е и е специализиран за хранително-вкусова промишленост. Има значение количеството на консумация. Един козунак на ден може да се изяде спокойно от един човек, но преяждането с всичко не е добре, дори и с кисело мляко да преядете, може да имате проблеми. Тъй като съставките са еднакви със стандартния козунак, цената също не се различава - 10 лв. струва един брой от 320 -340 грама изпечен козунак. Заради огромния интерес тази година работим с куриери и пращаме поръчки за страната.
Най-вървят тези със стафиди
Веган венци се продават по 20-30 лв.
Светлана Василева,
Труд news, Благоевград
Най-търсените козунаци в Благоевград са правените с истински яйца, а не меланж, казват търговците. Те не предлагат от нашумелите черни козунаци или дубайски, защото няма търсене и хората ги считали за странни. Веганите обаче си имат своя традиция и се търсят диетични изкушения. Тази година са хитови веган венци, които се търгуват по 20 лева бройката.
От 7 лева до 15 лева струват великденските козунаци. Най-купувани и поръчвани са тези със стафиди, шоколад и сладко, които струват по 14 лева бройката. Тези с истински яйца се продават по 7 лева за половин килограм разфасовка. Има и евтини, обикновени, които се търгуват за 5 лева бройката.
Хитова вълна обхвана младите домакини в Благоевград сами да месят козунаците си за Великден и после да ги снимат и постват във фейсбук.
Веган изкушенията с великденски мотиви също са търсени. Но те се правят само от изкусни майсторки- един веган венец например струва от 20 до 30 лева.
Пекари подпомагат кампанията за закупуване на мобилни пунктове за кръводаряване
Козунаците с кауза са търсени от любители на здравословното хранене и диабетици.
Даниела Фархи,
Труд news, Варна
Замесени с квас козунаци са сред хитовете за Великден във Варна. Местна пекарна предлага различни варианти, включително с веган квас и безглутенови брашна. С първия вариант сладкишът е гарниран със стафиди и белгийски шоколад, във втория - с натурален белгийски шоколад или с шипков мармалад и орехи, а цените са 10,90 лв. за 270 грама или 21 лв. - за 500 грама. Търсени от диабетиците са и козунаците, подсладени със стевия и сок от агаве, които са на същите цени.
Пекарите предлагат общо 15 вида козунаци като “продукти с кауза”, тъй като дават част от оборота за кампанията “Аз вярвам и помагам”. Новата цел на инициаторите є е да наберат 1 млн. лв. за закупуване на 5 мобилни пункта за кръводаряване за нуждите на Районните центрове по трансфузионна хематология в страната. До момента с предадени капачки, стотинки и чрез продажба на десетки видове продукти с кауза Варна вече има такъв мобилен пункт и 2 детски линейки.
Иначе варненци масово залагат на козунаците с шоколад, но не дубайски, а белгийски. Почти всички фурни в града предлагат такива сладки изкушения на цени от 16 до 23 лв. за 500-600 грама. Много търсен е и козунакът, приготвен с чисто масло, много стафиди и украсен с филирани бадеми, който се предлага за 12 лв.
Сладкишът по “домашна рецепта” струва между 5 и 7 лв.
Ирена Данаилова,
Труд news
Видинчани са традиционалисти дори и по празници. Проверка в търговската мрежа показа, че най-продаваният вид козунак е този, който е по традиционна рецепта и без каквито и да било добавки в него. Във Видин подобен тип козунак се произвежда от голяма частна фирма в дунавския град, който е специализирана в производството на хляб и хлебни изделия. Щом козунакът от тази фирма пристигне в търговските обекти, то той изчезва веднага от рафтовете. Цената му също е приемлива - 400 грама от него са продава в различните обекти на цена от 3.30 лв. за бройка до 3,70 лв.
На същата цена се предлагат класически козунаци (без добавки като стафиди, локум, шоколад) и на други производители В различни по-големите вериги цената на козунаците е по-висока спрямо миналата година с около 50 стотинки, показва проверка на „Труд news”.
В малките частни пекарни във Видин, където се приготвя ограничени количества козунаци и в повечето случаи по предварителна поръчка, цената варира в зависимост от грамажа и допълнителните съставки, вложени в изделието.
Ръчно направен козунак по “домашна” рецепта се търгува на цена от около 5 до 7 лв. за 500 грама. Интерес сред клиентите са и козунаците, приготвени специално за диабетици, както и малки козуначета, изпечени във формите за мъфини.
Вяло е търсенето и продажбата на козунаци с екзотични добавки като дубайски шоколад, черен козунак с активен въглен, различите вносни козунаци, които се откриват в големите вериги и специализирани обекти.
Така Великденският сладкиш бил по-здравословен
Веселина Ангелова,
Труд news, Велико Търново
Дни преди Великден търновци се запалиха по здравословните козунаци. Привърженици на диетите споделят, че заменят голяма част от съставките на традиционните рецепти с био продукти. Оказва се, че хит са козунаците без захар и глутен. Заради това бялото брашно е заменено с ядково - от бадеми, нахут, тиквени семки, бял трън, ленено семе и др. Задължителна съставка е псилиум хуск, който е богат на фибри. Модерните рецепти включват още сушени плодове, ядки, черен шоколад. Напоследък нашумяха “черните козунаци”, в чието тесто е добавен активен въглен. Обикновенната мая пък е заменена с квас.
Чевръсти домакини, които не са толкова крайни в модните тенденции заявяват, че за вкусното великденско изкушение използват лимецово брашно или само пълнозърнесто. Тъй като те са по-тежки и по-бедни на глутен, търсената текстура не може да се получи.
“Добър резултат се постига и със 100% ръжено брашно или брашно от спелта и ще получите един чудесен сладък хляб, наподобяващ кекс, който по нищо няма да отстъпи на козунаците по аромат и вкус”, обясняват великотърновски кулинари.
Репортер на “Труд news” попита ChatGPT какво знае за козунак с активен въглен. Пълният отговор на изкуствения интелект гласи: “Козунакът с активен въглен може да бъде интересен и иновативен вариант, но неговата полезност зависи от контекста и целите на консумацията. Потенциалните ползи са детоксикация - активният въглен е известен със своите абсорбиращи свойства, които могат да помогнат за премахване на токсини и вредни вещества от организма. Това обаче не означава, че редовната му консумация е необходима или препоръчителна. В някои случаи активният въглен може да помогне при стомашни разстройства като газове и подуване. Ако приемате медикаменти, е важно да се консултирате с лекар преди да включите активен въглен в диетата си. Прекомерната употреба на активен въглен може да доведе до дефицит на важни хранителни вещества, тъй като той може да абсорбира и полезни вещества от храната. При някои хора активният въглен може да причини запек или други стомашно-чревни проблеми, особено ако се консумира в големи количества. Макар и рядко, някои хора могат да имат алергична реакция към активния въглен”, съобщи българският AI.