Имат особено благоприятно въздействие върху жените
Над 87% от ягодите е вода. В 100 г. се съдържат 7,5 г. въглехидрати, 2,2 г. диетични фибри и съвсем малко протеини - 0,8 г. Плодовете имат огромно количество витамини и микроелементи, които се усвояват почти напълно. Това означава, че ягодите са истински лечител и еликсир на младостта и красотата. Те са особено полезни за жените.
Правят кожата сияйна
Ягодите съдържат антиоксиданти, които поддържат стегнатостта и еластичността на кожата и участват в производството на колаген. Те предотвратяват образуването на свободни радикали, които причиняват оксидативно увреждане на клетките и стареене на кожата. Витамините А и С регулират процесите на хидратация и образуване на мазнини, елаговата киселина и флавоноидите, по-специално антоцианините, предотвратяват възпалението на кожата, алфа хидрокси киселината позволява да се отървем от мъртвите кожни клетки, салициловата киселина лекува акне.
Предотвратяват развитието на анемия
Това е проблемът на огромен брой жени, особено остър при бременните, тъй като ниското ниво на червени кръвни клетки и хемоглобин намалява притока на кислород към тъканите и причинява хипоксия на плода. Сто грама ягоди съдържат 1,2 мг желязо, което не е много, но е повече, отколкото в други плодове. Витамин С и кобалтът помагат за усвояването на желязото, така че плодовете наистина повишават хемоглобина.
Подобряват работата на централната нервна система
Една чаша ягоди съдържа около 9% от дневната норма фолиева киселина, която намалява риска от рак на гърдата (през 80-те години дори беше популярна “фолиевата противоракова диета”), играе важна роля в узряването на яйцеклетките, нормализира цикъла, подобрява мозъчната функция, по-специално краткосрочната памет, и служи като превенция на когнитивните увреждания и болестта на Алцхаймер. Ягодите лекуват депресията: съдържат манган - микроелемент, участващ в образуването на “хормона на щастието” серотонин. Витамин В комплексът помага на жените да облекчат пременструалния синдром и да намалят стреса.
И отново за бъдещите майки: фолиевата киселина участва в образуването на нови клетки, в ранните етапи на бременността е от съществено значение за развитието на невралната тръба на бебето. С нейния дефицит могат да се появят дефекти в развитието на плода, особено на нервната му система.
Повишават сексуалната възбуда
Семената на градинските ягоди са склад на цинк и селен - микроелементи, които повишават сексуалното желание.
Укрепват имунната система
100 г. плодове съдържат 50-70 мг аскорбинова киселина, т. е. до 75% от дневната норма. Яжте повече ягоди и организмът ще може сам да се справи с инфекциите.
Грижат се за фигурата
В ягодите има много малко калории - около 36 на 100 г. продукт, и много диетични фибри, така че плодовете определено няма да пречат на вашата диета, а ползите ще бъдат огромни. Ако отслабвате, най-добре е да приготвите ягодово смути или да ядете пресни плодове. Без захар!
Ползи при диабет
Гликемичният индекс на ягодите е в ниския диапазон, възлизащ само на 40 единици. Плодът е сладък, но не причинява скокове на инсулин в кръвта, ако ядете не повече от 100-150 г. плодове наведнъж.