По пълнолуние и новолуние правете 24-часов детокс за 1-2 седмици
След коледно-новогодишните празнични трапези идва време за равносметка и тревога от натрупаното излишно тегло. Какъв разтоварителен режим препоръчват специалистите? Питаме Яна Данаилова, сертифициран нутриционист и хранителен терапевт в Медицински център по сърдечно-съдови заболявания, председател на Сдружението на нутриционистите в България и професионален член на Американската асоциация по хранене.
“Научно доказано е, че сред най-здравословните хранителни режими се нарежда растителното хранене, така че аз лично препоръчвам на всеки, който усеща, че е преминал границите на здравословното хранене по време на празниците, да не се чувства гузен, а просто да премине за кратко на разтоварващ растителен режим за 1-2 седмици. Премахвайки животинските и млечни продукти от менюто си, даваме възможност на организма да се възстанови, да се изчисти от натрупаните токсини, да възобнови енергията си и да започне на чисто”, препоръчва Яна Данаилова, която е и докторант по човешка физиология в областта на ендокринните смущения и храненето.
Ако по принцип хапваме балансирано и умерено, тялото ни успява самостоятелно да се изчиства от всичко ненужно и вредно. Но ако редовно приемаме твърде преработена храна, пържена, мазна, подсладена, пълна с изкуствени овкусители и подобрители, алкохол, кофеин, тогава естествените способности на организма да се детоксикира намаляват и се появява необходимостта по-често и за по-дълъг период от време да прибягваме към детокс режими. Това важи и за периода след празничните трапези.
Поддръжниците на лунната диета използват факта, че промените в лунните фази могат да окажат влияние върху метаболизма на човека и оттам върху телесното тегло, така че използват тези взаимовръзки за подобряване на здравословното състояние и ефективно сваляне на килограми.
“Най-разпространената практика е спазването на 24-часов детокс, съобразен с фазите на новолуние и пълнолуние. Разширената лунна диета включва тези два поста, както и специфичен начин на хранене за останалите дни от месеца. Смята се, че гладуването според тези лунни фази улеснява изчистването на тялото и редукцията на телесното тегло”, обяснява Яна Данаилова.
За връзката между храненето и сърдечно-съдовото здраве тя напомня: “При сърдечно-съдовите заболявания видимите симптоми, за съжаление, често се проявяват в последните етапи от заболяването, поради което трудно осъзнаваме връзката им с храненето и хранителните ни навици, но ефектът им се натрупва ден след ден, чиния след чиния. Едно от най-често срещаните заболявания като атеросклероза, което се свързва с натрупване на плаки върху стените на кръвоносните съдове, се развива бавно и е тясно свързано с прекомерния прием на наситени мазнини, алкохол, захар и сол. Високото кръвно налягане или хипертонията, друго често срещано заболяване, се влияе много от хранителните ни навици и приема на сол и течности. Така че храната определено е ключов фактор за развитието на болестите, както и за здравето на сърцето”.
През зимата е важно да включваме в менюто си ферментирали храни, съветва Яна Данаилова. Ферментирането на храни като зеленчуци, плодове, ядки, семена, варива прави усвояването на полезните им хранителни вещества много по-лесно от стомашно-чревния тракт. Освен това, те са богати на така важните полезни бактерии, формиращи нашия микробиом и гарантиращи ни здрав имунитет, добро настроение, добро усвояване на хранителните вещества, протичането на важни метаболитни процеси.
“Чрез прием на ферментирали храни, каквито са туршиите, киселото зеле, киселото мляко, засилваме нашия имунитет, който е свързан с микробиома. Но не е достатъчно само да приемаме полезни бактерии чрез храната или чрез добавки. Тези бактерии от своя страна също се нуждаят от подходяща храна, за да се размножават в червата ни, където вършат своята полезна дейност. Такава храна са неразтворимите фибри, които трябва да приемаме ежедневно под формата на пресни плодове и зеленчуци, варива, ядки, семена, цели зърна”, препоръчва хранителният терапевт.