23-ма са заразените в завода на „Градус“ в Стара Загора, фирмата тества всичките си 1730 служители

23-ма са заразените в завода на „Градус“ в Стара Загора, фирмата тества всичките си 1730 служители

Всички работещи в производствената линия на „Градус“ в Стара Загора са тествани. От изследваните 427 души с положителни проби са 23 служители. Двама от тях са настанени в болница, а 21 са карантинирани, съобщиха от компанията - производител на птиче месо.

От там обявиха, че продължават да изследват служителите си в страната. Работниците, при които е установено наличие на вируса, са изолирани, а производственият процес продължава при изключително високи мерки за дезинфекция и контрол, спрямо предписанията на Световната здравна организация, Организацията на ООН по прехрана и земеделия (FAO) и Световната агенция за хранителни стандарти (FSA).

„Във фирмата от 14 години е интегрирана система за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти, което до голяма степен ни прави подготвени за ситуацията“, коментираха от дружеството.

„Във всички производствени линии на „Градус“ съществува най-високо ниво на система за хранителна сигурност. Всички служители винаги са оборудвани с маски и защитни облекла, строго се следи за спазване на личната хигиена на работещите – често миене на ръце и дезинфекция. А от първите индикации за наличие на вируса в страната въведохме  спазване на дистанция и регулярно мерене на температурата на служителите. Всички работни помещения и складове се дезинфекцират на всеки 2 часа, осигурени са професионални озонатори“, добавиха от компанията.

По собствена инициатива фирмата продължава да провежда тестове във всички свои предприятия. Всички 1730 души, работещи в „Градус“, се изследват както с бързи, така и с PCR тестове, като компанията изцяло поема разходите за изследванията.

Световната здравна организация и Организацията на ООН по прехрана и земеделие посочва, че „изключително малко вероятно е хора да бъдат заразени с вируса на COVID-19 от храна или опаковки на храна. COVID-19 е респираторно заболавяне, чийто основен път на пренасяне е от човек на човек. Към днешна дата няма доказателства, че вирусът може се пренесе през храна или опаковки на храна“.

Най-четени