80 000 свободни работни места този сезон в Гърция

Туризмът и хранителните услуги страдат от сериозен недостиг на персонал

Възможността за наемане на работници от трети страни, за да се посрещнат нуждите от работна ръка в гръцката икономика, главно в секторите на хранителните услуги и туризма, изглежда като капка в морето, като туристическият сезон започва с поне 80 000 свободни работни места, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

От общо 89 690 прехвърляеми работнически позиции, одобрени от началото на годината, за всички специалности, приблизително 11 000 вече са заети, в резултат на което свободните позиции за рецепционисти, готвачи и кухненски помощници вече не съществуват.

Фирмите, работещи в туристическия и хранителния сектор, са принудени да се обърнат към гръцкия пазар на труда, за да задоволят нуждите си, като търсените специалности са предимно камериерки, сервитьори, рецепционисти и бармани.

Тази ситуация предизвиква голяма загриженост сред предприемачите в Гърция, както и сред представителите на работниците в сектора, които бият тревога. Те също така подчертават друг основен риск, освен влошаването на условията на труд, а именно влошаването на качеството на предоставяните услуги.

Освен това, отговорът на въпроса защо гръцките сезонни работници в туризма отказват да наемат персонал в бизнеса е бил даван многократно през последните години. От една страна, в реални числа сезонните работници в туризма се увеличават всяка година, което показва, че се създават пропуски, главно защото нуждите на бизнеса се увеличават. 

Според данните, които „Катимерини“ може да разкрие, докато през 2019 г., сезонът преди появата на коронавируса, броят на отделните лица, субсидирани като сезонни работници в туризма и хранително-вкусовата промишленост, е бил 152 788 души, през 2024 г., когато отново свободните работни места според заетите надхвърлят 80 000, субсидираните лица са 184 388. Това число представлява рекорд.

Най-четени