Белтъкът и жълтъкът на яйцата са нещо много полезно и балансирано като храна, но и с тях трябва да има мярка, каза за Фокус д-р Петко Желязков, председател на общопрактикуващите лекари в Бургас. Според него едно яйце на ден или 4-5 на седмица няма проблем да се консумира. По неговите думи яйцата не повишават холестерола. Той напомня, че по-полезни са варените яйца и препоръча да се избягват пържените. По време на Великденските празници д-р Желязков смята, че може да си позволим 3-4 на ден. Според него домашните козунаци са доказано по-здравословни. В тези от магазините има подправки, аромати, консерванти и затова той препоръчва само по едно-две парчета. Ако обаче сме си приготвили сами сладките изкушения с качествени продукти, можем да хапнем и малко повече. Д-р Желязков припомни, че преяждането може да доведе до възпаление на жлъчния мехур, на панкреаса. Опасността от усложнения след празничната трапеза се увеличава при прекаляване и с алкохол. Той препоръча балансирано хранене с прием на всички основни хранителни вещества и минерали, най-вече плодове и зеленчуци. Както и да се храним по-често, 5-6 пъти през деня, но по малко, да не се преяжда.
„Не се празнува както беше едно време”, смята Куна Жекова от бургаското село Дюлево. Тя си припомня, че майка й боядисвала пълна кощница с яйца и чак на Великден са се чупили. Като първия ден на децата са казвали да се яде по половин яйце, а не цяло. А на втория ден вече се изяжда цяло яйце. Тя допълва, че тогава е практиката е била такава, защото не са имали достатъчно за многолюдните семейства и така е имало за всички.